İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği kanlı saldırının ardından Ankara, uluslararası hukuk çerçevesinde girişimler başlatırken, İsrail hükümeti ve askeri yetkilileri hakkında Türkiye'de ilk suç duyuruları yapıldı.

İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat Yusuf Akın, saldırı sebebiyle İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ve eylemi gerçekleştiren diğer şüpheliler hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Avukat Akın'ın suç duyurusunu savcı jet hızıyla kabul etti. Türk Ceza Kanunu'nun 8. maddesinin 2. fıkrasına göre açık denizde ve üzerindeki hava sahasında meydana gelen olayların Türkiye'de işlenmiş sayılacağı hükmünün bulunduğunu hatırlatan Av. Akın, "Netanyahu, Barak ve diğer şüpheliler hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 76. maddesi gereğince soykırım ve 77. maddesi gereğince de insanlığa karşı suçlar çerçevesinde tutuklama kararı çıkarılmasını talep ediyorum." dedi.

Diyarbakır Barosu'na kayıtlı avukatlar da İsrail'in başbakanı, bakanlar kurulu üyeleri, genelkurmay başkanı ve operasyona katılan birlikler hakkında adam öldürmek, zorla alıkoymak, korsanlık, gasp ve uluslararası hukuku ihlal etmek suçlarından şikâyetçi oldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen suç duyurusunda İsrail'in işlediği suçlar sıralanarak, suçluların Türk mahkemelerinde yargılanabileceği vurgulandı.

İHH Vakfı bugün başvuruyor

Suç duyurusu dilekçesini okuyan SP İl Başkanı Alaattin Parlak, "Uluslararası karasularda böyle bir saldırı düzenlemek hukuka aykırıdır. Beyaz bayrak çeken bir gemiye saldırılamaz. İsrail askerlerinin hedef gözetmeden ateş etmesi sonucu 9 Türkiye vatandaşı hayatını kaybetmiştir. İsrail açıkça terör uygulamıştır." diye konuştu.

İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve gemideki yolcuların aileleri de konuyu mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. İHH Başkan Vekili Yavuz Dede, uluslararası bütün kurumlarda ve Türkiye'deki bütün mahkemelerde İsrail devleti, İsrail başbakanı, hükümet üyeleri ve İsrail genelkurmay başkanı hakkında dava açacaklarını, ilk suç duyurusunu bugün İstanbul adliyesine yapacaklarını belirtti.

Bu arada Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Gazze filosundaki silahsız insanlara kurşun yağdırılmasını 'vahşet' olarak niteledi.

ZAMAN