İzmir Belediyesi'nde yolsuzlık yapıldığı iddialarına yönelik görülen davada mahkeme heyeti, 18 tutuklu sanıktan 17'sinin tahliyesine karar verdi. Mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç’in, somut deliler bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Duruşmanın ilk gününde 25 tanığın dinlendiği, ikinci gününde ise tutuklu olarak yargılanan İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Pervin Şenel, İBB Eski Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Abdülhalim Cumhur Yazıcı, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay, Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü Hilmi Özen, İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, İBB Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar, İBB Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı, İBB Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri, Organizatör Hakan Say, Ömer Devrim Ergin, Sedat Sakur, Alaattin Eraslan, Ferik Faruk Boyacıoğlu, Murat Boyacıoğlu, Gökhan Boğazkesen, Ata Karakaş, Genel İş 3 Nolu Şube Denetim Kurulu Başkanı Cafer Alt, Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Konca’dan oluşan 17 sanık hakkında çeşitli tedbir kararları ile tahliyelerine karar verildi.

TAHLİYELER

Savunmaların ardından duruşmaya 45 dakikalık ara veren Kıdemli Üye Halit Uysal’ın başkanlık yaptığı mahkeme heyeti, 17 ismin çeşitli şartlarla tahliyesine, Pervin Şenel Genç’in ise tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti, Alaattin Eraslan’ın sağlık sebebiyle; Hüseyin Kırmızı, Tülay Azeri, Ferit Faruk Boyacıoğlu, Murat Boyacıoğlu, Gökhan Boğazkesen’i yurt dışına çıkma yasağı şartı ile; Abdulhalim Cumhur Yazıcı, Sedat Sakur, Cafer Alt, Cafer Koca’nın bulundukları yerin karakoluna her gün saat 19.00 - 20.00 saatleri arasında karakolda imza atması şartı ile; Hilmi Özen, Serdar Selçuk Savcı, Ali Süha Sabuktay, Mehmet Sayar, Hakan Say, Ata Karataş, Ömer Devrim Ergin’in konut değiştirme şartıyla tahliyelerine karar verdi. Genel Sekreter Pervin Şenel Genç’in üst sınır 5, alt sınır 3 yıl hali hazırda suç şüphesinin devam ettiği, henüz sanık hakkında gerekli delillerin toplanmadığı, sanığın kaçma şüphesinin bulunduğu halinin bulunması nedeniyle dava açma hakkının bulunmasına tutukluluk halinin devamına karar verildi. Dava, 11 Ekim 2012 tarihine ertelendi.

Duruşma boyunca Eşi Türkegül Kocaoğlu ve partilileri ile birlikte adliyeden ayrılmayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, adliye çıkışında buruk bir sevinç yaşadığını belirterek, Pervin Şenel Genç’in tutukluluk hali kararı için, ‘Izdırap duyuyorum” dedi. Mahkeme heyetinin kararını değerlendiren Başkan Kocaoğlu, duygularını şöyle dile getirdi:

"18 tutukludan 17 kişi çeşitli tedbir karaları ile tahliye oldu. Sadece Pervin Şenel Genç’in tutukluluğuna devam kararı verildi. Pervin Şenel Genç’ in nasıl biri olduğunu, neler yaptığını ve bizlere nasıl hizmet ettiğini hepimiz biliyoruz. Umuyoruz ki tutukluluk süreci değerlendirilecektir. Ve Pervin Şenel Genç de özgürlüğüne kavuşacaktır. Sadece bir kişi içerde kaldı, diğerleri serbest kalınca zaten ortada örgüt iddiası da kalkmış oldu ve bu adliyeden buruk bir şekilde ayrılıyoruz. Ama mahkeme kararıdır. Bu süreçte İzmirlilere ve bize 15 ayır destek veren herkese, ayrıca İzmir basınına bu operasyon süresince yanımızda durdukları için teşekkür ediyoruz. Tüm bakanlarımıza, Cumhurbaşkanımıza bu davada gösterdiği destek için teşekkür ediyoruz. Umuyoruz ki bu geldiğimiz süreçte Pervin Şenel Genç de özürlüğüne kavuşacak. Tam olarak sevinemiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan bu operasyon ve İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının yaşadığı süreci hiçbir belediye ve hiçbir kurumun yaşamamasını istiyoruz, dileğimiz budur. İnşallah itirazlar sürecinde Pervin Şenel Genç özgürlüğüne kavuşur. Çünkü duruşma 11 Ekim’e ertelendi, 3 ay daha fazla tutuklu kalmasını getirecek. Pervin Şenel Genç, çoğunuzun bildiği gibi 1968 yılının Eylül ayından bu yana yani 44 yıldır sınıf arkadaşım. 8 yıldır da belediyede başkanlık sürecinden itibaren yasalara uygun olarak kurumunu ve başkanının korumuştur. En kısa sürede özgürlüğüne kavuşmasını diliyoruz. Keşke bu akşam o da özgürlüğe kavuşmuş olsaydı; Genç için ızdırap çekiyorum.”


İHA