Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP’li bazı vekillere yönelik gizli kamera çekimi yapılıp yayınlanması soruşturmasında yeni bir adım daha atıldı.

2011 yılında internette bazı görüntüler yayınlanmış, görüntülerde yer aldığı iddia edilen MHP’li yöneticiler istifa etmişti. Mağdurların şikâyetleri üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış ancak dosya bir süre sonra yetkisizlik kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmişti. İsmi kaset görüntüleri ile gündeme gelen dönemin MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu’nun geçen yıl Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyette bulunması üzerine başsavcılık, yeni soruşturma başlatmıştı. Savcılık, bu dosya ile Baykal’a ait olduğu öne sürülen görüntülere ilişkin 2010’da “özel hayatın gizliliğini ihlal” ve “konut dokunulmazlığını ihlal”den başlatılan soruşturmayı birleştirme kararı aldı. Kararda, “söz konusu eylemlerin, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin şüpheler” bulunduğu belirtildi.

MEKÂN TESPİTİ

Dosyaların birleştirilmesinin ardından savcılık yeni bir adım attı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan daha önce yetkisizlik kararı ile gönderilen dosyanın onaylı örneğini istedi. Soruşturmanın akıbetini de soran savcılık, dosyada Ankara’da yürüyen soruşturma kapsamına giren kısımlar varsa bunların yetkisinin yeniden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilmesini ve dosyanın ana dosya ile birleştirilmesini istedi. Savcılık, mağdurların kamera görüntülerine ait yerlere ilişkin bilgi vermemeleri nedeniyle görüntülerin kaydedildiği yerleri tespit için de harekete geçti. Mekânlara çilingir aracılığıyla girildiği bilgisine ulaşan savcılık, geçen ay bir polis ve çilingirin ifadesini almıştı.

Gizli tanık beyanıyla 30 şüpheli polise ulaşan savcılık, bu polislerle şüpheli çilingirlerin HTS kayıtlarının incelenmesini kararlaştırdı. Söz konusu mekânlara gizli kameraların akşam saatlerinde yerleştirildiği bilgisi üzerinde yoğunlaşan savcılık, şüpheli polislerle çilingirlerin bu saatlerde HTS kayıtlarının çakıştığı yerler üzerinde durarak, nokta mekân tespiti yapacak. Mekân tespitinin ardından soruşturmanın derinleştirileceği kaydedildi.


 Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK