KKC'ya yönelik 14 Nisan 2009 tarihinde düzenlenen operasyonda gözaltına alındıktan sonra haklarında dava açılan 104'ü tutuklu 152 sanığın yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına 103 tutuklu sanıktan 86'sı ile tutuksuz sanıklar katıldı. 17 sanık ise raporlu olduğu için duruşmaya katılmadı. Duruşmaya ilk kez katılan sanık Veysel Yıldırım'ın kimlik tespiti yapıldı. Kimlik, adres ve işle ilgili bilgilerini Türkçe söyleyen Yıldırım, isnat edilen suçlarla ilgili Kürtçe konuşunca mikrofonu kapatıldı.
 
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanığa isnat edilen suçları okudu. Sanık Yıldırım'ın Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde müdür yardımcı olarak çalıştığı, BDP'ye yakınlığıyla bilinen Sarmaşık Yardımlaşma Derneği ve Gıda Bankası aracılığıyla örgüte yardım ettiği ve işverenlerden para topladığı iddia edildi. Başkan Yılmaz, aynı iddialara ilişkin emniyete bir ihbar mailinin gönderildiğini ve mailde, "Bulunduğu kurumu kullanarak örgüte yardımda bulunuyor. Yaptıkları kanıma dokunuyor işlem yapın" denildiğini anlattı. Yıldırım'ın telefon dinlemelerinde de örgütsel görüşme yaptığı iddia edildi. Mahkeme Başkanı Yılmaz, dosyadaki gizli tanık Mercek'in sanık Yıldırım'ın PKK'lı tutuklu ve hükümlü yakınlarına kurumdaki yetkisini kullanarak yardım ettiğini beyan ettiğini de hatırlattı. Yılmaz, sanığın ikametinde yapılan aramada da terör örgütü PKK ve teröristbaşı Abdullah Öcalan'la ilgili 600 word belgesinin bulunduğunu kaydetti. Mahkeme Başkanı, sanığın evinde ayrıca terör örgütünün farklı birimlerince hazırlanan eğitim notlarının bulunduğunu, sanığın bunları okuyarak kendisini geliştirdiğini söylediğini dile getirdi. Mahkeme Başkanı, sanığın KCK Türkiye Meclisi görevlileriyle çok sayıda telefon görüşmesi yaptığına dair kayıtların dosyada olduğunu söyledi. Sanığın Abdullah Öcalan için Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde düzenlenen eyleme de katıldığını kaydeden Yılmaz, sanığın örgütün hiyerarşik yapısı içinde olmamakla birlikte yardım ve yataklık etmekle suçlandığını belirtti.
 
Sanık Veysel Yıldırım ise savunmasını Kürtçe yapmak isteyince mikrofonu kapatıldı. Daha sonra söz alan sanık avukatlarından Feride Laçin, mahkeme başkanının 'Kürtçe olduğunu zannettiğimiz bir dilde konuştuğu' cümlesini hatırlatarak, "Hangi dilde konuştuğunun tespit edilmesini talep ediyoruz." dedi. Mahkeme başkanı da bunun üzerine "O zaman, Türkçe dışında bir dil konuştu, diyelim." karşılığını verdi.
 
KCK SANIĞI SAHTE KİMLİKLE YAKALANMIŞ

Delil ikamesine geçilen sanıklardan Veysi Akar da seyyar satıcılık yaptığını belirterek, örgütle bir bağlantısının olmadığını savundu. Mahkemede sanık hakkında dosyada yer alan deliller okundu. Sanık Akar'ın, KCK Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi içinde yer aldığı, sanık Mustafa Ocaklık ile irtibat halinde olduğu iddia edildi. Sanık Akar'ın, Hüseyin Adanır isimli bir kişinin nüfus cüzdanına kendi fotoğrafını yapıştırdığını ve bunu kullandığı belirtildi. Akar'ın ayrıca 2004 yılında canlı kalkan eylemine katıldığı, bu suçtan yargılandığı belirtildi. Sanığın mahkemeye verdiği 3 sayfalık Kürtçe dilekçeyi inceleyen mahkeme heyeti, dilekçeyi iade etme kararı aldı.
 
PROTESTO ETTİĞİ KCK DAVASININ SANIĞI OLDU

Ardından sanık Mustafa Ocaklık'ın delil ikamesine geçildi. Ocaklık'ın 14 Nisan 2009 tarihinde gerçekleştirilen KCK operasyonlarını protesto yürüyüşüne katıldığı ve 'Yaşasın yenilmez ordumuz HPG' pankartını taşıdığı belirtildi. Sanığın DTP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı olduğu, Tunceli'de öldürülen PKK'lının cenazesini Diyarbakır'da karşıladığı ve toprağa verdiği kaydedildi. Sanık ise Kürtçe yaptığı savunmada, eylemlerin yöneticisi olduğu partisi tarafından organize edildiğini söyledi. Sanık, terörist cenazesine katıldığını; ancak karşılamaya gitmediğini söyledi.
 
(CİHAN)