Terör örgütü KKC'ya yönelik 14 Nisan 2009 tarihinde düzenlenen operasyonda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve haklarında açılan KCK ana davasında yargılanan 104'ü tutuklu 152 sanığın yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına 103 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşma mahkeme başkanı Menderes Yılmaz'ın kimlik kontrolünden sonra başladı. Duruşmada söz alan sanık avukatları, sanıkların uzun süredir duruşmalara katılmadığını belirterek, yokluklarında mahkemenin aldığı kararları, savcılığın yaptığı işlemlerinin katip tarafından okunmasını talep etti. Mahkeme iddia makamının da talebini aldı. Savcı, bu uygulamanın kanunda açıkça yer aldığını ve esas hakkındaki hususların okunacağının belirtildiğini, ancak bu hususların baro ya da avukatlar tarafından sanıklara söylenebileceğinden talebin reddini istedi. Mahkeme heyeti de "Her ne kadar kanun sanıkların yokluğunda yapılan esas işlemlerin okunacağı" belirtilse de sanıkların durumunu etkileyecek esas işlemlerin yapılamadığını belirterek talibi reddetti. Mahkeme, duruşmada delillerin ikamesine devam edeceğini belirterek ara verdi.
 
Duruşmayı, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra BDP Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Aysel Tuğluk, Ayla Akat Ata ve sanık yakınları izledi.
 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, aralarında bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de bulunduğu 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', "terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma" ve "terör örgütüne yardım ve yataklık etme" suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor. Bu arada duruşma nedeniyle adliye çevresinde polis geniş güvenlik önlemi aldı.
 
(CİHAN)