Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 19. duruşmasına 15 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklar katılmadı. Yoklama sırasında Mahkeme Başkanı Yılmaz, sanıkların sessiz kaldığını tespit ettikten sonra sözü sanık avukatlarından Meral Danış Beştaş'a verdi. Beştaş, müvekkillerinin cezaevi yönetimine, mahkemeye çıkmak istemediklerine ilişkin tek tek dilekçe verdiklerini belirterek, ''Mahkemenin celbi olduğu için müvekkillerimiz getirildiler. Kendileri iradeleri dışında burada bulunuyorlar. Kendilerini Kürtçe ifade edemedikleri için onların yerine şu anda biz konuştuk.'' dedi.

Sanık avukatlarından Cihan Aydın da bugüne kadar Kürtçe savunmaya ilişkin bütün taleplerin mahkemece reddedildiğini ve mahkemenin ret gerekçesinde de CMK'nın 202. maddesini gösterdiğini söyledi. Cihan, ''Adil yargılama ve savunma hakkının kısıtlandığı gerekçesiyle mahkeme heyetinin bu davadan çekilmesini talep ediyoruz. Mahkemenin her üyesi için ayrı ayrı reddi hakim talebinde bulunuyoruz.'' diye konuştu.

Mahkeme duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra, sanık avukatlarının reddi hakim talebinin Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının ''mahkeme heyetinin tarafsızlığında şüphe yaratan tutumları nedeniyle çekilmesini ve bu konuda bir tavır alınmaması halinde heyet üyeleri hakkında reddi hakim talebinde bulundukları'' yönündeki yazılı dilekçelerini inceledikten sonra kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, mahkeme heyetinin davadan çekilmesini gösterecek bir nedenin olmadığını, reddi hakim talebinin de değerlendirilmek üzere Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdiklerini dile getirdi.

Yılmaz, aralarında avukat Servet Özen'in bulunduğu tutuksuz 3 sanık hakkında zorla getirilme kararı aldıklarını belirterek, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, duruşmayı 19 Nisan 2011 tarihine ertelediklerini kaydetti.
 



Cihan