Sıkı güvenlik tedbirlerinin alındığı, İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Süleyman Kızılay, Mehmet Şerif Süren, Orhan Çiçek, Aysel Aslan, Kemal Eroğlu, Sevim Devrim, Cihan Turan, Şirin Başkurt, Şemsettin Demir, Hüseyin Dinler, Sıddık Aydoğdu, Cengiz Kara, Halil Turhan, Hayrettin Öner, Memet Durmuş, Necat Kaya, Nurettin Sevilgen, Selam Demir, Süleyman Demir, Yasin Şen, Mehmet Parıltı ve Şerife Başkurt ile avukatları katıldı.

Sanıkların kimlik tespitinin ardından, mahkeme başkanı hakim Ali Ömercioğlu, iddia makamına, bazı sanıkların savunmalarını Kürtçe yapmak istediklerini belirten dilekçe sunduğunu aktararak, bu konudaki görüşünü sordu.

Cumhuriyet Savcısı Ahmet Türkoğlu, sanıkların kimlikle ilgili sorulara Türkçe cevap verdiklerini, soruşturma aşamasında Türkçe beyanda bulunduklarını kaydederek, Türkçe bildiklerinin anlaşıldığını söyledi.

CMK'nın 202/1. maddesi gereğince, sanıklara yeteri kadar Türkçe bilmemeleri halinde tercüman verileceği hususunu hatırlatan Türkoğlu, sanıkların Türkçe dışında savunma yapmaları talebini reddini istedi.

Mahkeme, bunun ardından Kürtçe savunma yapmak isteyen sanıklara söz verdi.
Sanıklardan Necat Kaya, Kürt vatandaşı olduğunu, ana dilde savunma yapmak istediğini belirterek, talebin reddedilmesi durumunda savunmasını Türkçe yapabileceğini aktardı.
Sanık Orhan Çiçek de Türkçe olarak hazırladığı ve mahkemeye sunacağı dilekçesini, Türkçe bilmeyen arkadaşlarının anlayabilmesi için Kürtçe özetlemek istediğini dile getirdi.
Sanık Selam Demir ise arkadaşlarının söylediklerine katıldığını belirterek, talebin kabul edilmemesi durumunda Türkçe savunma yapacağını kaydetti.
Mahkeme heyeti, sanıkların Kürtçe savunma yapma talebini, hazırlık aşamasındaki ifadelerini Türkçe verdikleri, meramlarını Türkçe anlatabilecek durumda bulundukları gerekçesiyle, tercüman bulundurmaya veya başka dilde savunma yapmaya imkan bulunmadığından reddederek, duruşmaya devam etti.
Duruşmada sanıklar savunmalarını Türkçe yapıyor.
Bu arada, duruşmayı BDP Siirt milletvekili Osman Özçelik ile BDP İzmir İl Başkanı Mukaddes Kubilay ile sanık yakınları izliyor.

İddianame

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç tarafından hazırlanan iddianamede, zanlıların, terör örgütü PKK'nın cezaevindeki elebaşısının avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamalar ve yurt dışındaki kadrosunun yönlendirmeleri doğrultusunda, illerde sözde Kürdistan Demokratik Topluluğu (KCK) ''kent meclisi'' adı altında yapılanma çalışmaları yürüttükleri belirtiliyor.

Oluşturulmaya çalışılan kent meclisleri için örgüte yakın ya da sempati duyan kişilerden sokak, mahalle, semt, belde, ilçe ve ilde yapılanma çalışmaları yürüttükleri kaydedilen zanlıların, belirli dönemlerde düzenledikleri ev ve kahvehane toplantılarında yapılanma ve uygulamalar, seçimlerde takınılması gereken tavırlar, taraftar kazandırma faaliyetleri, sokak eylemleri gibi birçok konuda da terör örgütünün gönderdiği talimatlar doğrultusunda kitleleri yönlendirme çalışması yürüttükleri ifade ediliyor.
İddianamede, yapılanma içerisindeki kişilerin özellikle gençleri çocukları sokak eylemlerinde kullandıklarına dair polise ihbarlar geldiği, yapılan izleme ve takiplerde de örgüt adına faaliyet yürüttüklerine dair birçok belgenin ele geçirildiği de yer alıyor.
iddianamede, zanlıların, terör örgütünce önem taşıyan günler öncesi başta çocuklar olmak üzere taraftar kitleyi ''sivil itaatsizlik'' tarzı korsan gösteri, molotofkokteyli ya da taş atma, lastik yakma, basın açıklaması ve oturma eylemi yapma gibi eylemlere yönlendirdikleri, bazılarına da bizzat kendilerinin katıldıkları, taban oluşturmak ve yeni eleman kazandırmak amacıyla faaliyetler yürüttükleri, maddi durumu iyi olmayanlara terör örgütü adına destek sağladıkları, yapılanmanın maddi ihtiyaçları için doğu kökenli kişilerden para topladıkları, il genelinde yapılan tüm eylem ve faaliyetlerden haberdar olarak bunları terör örgütünün yayın organlarına bildirdikleri bilgileri de yer alıyor.
Sanıklar hakkında, 7 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.


AA