Hürriyet'te yer alan habere göre; Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucu Kırşehir Sulh Ceza Hakimliği'nce 6'sı tutuklu toplam 17 sanık hakkında ilk dava açıldı.

İddianamede, 'TCK'nın 216/1, 151, 53, 63, 2/1, 7/1, maddelerinden, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 28/1, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerin katılma, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, mala zarar verme, işyeri ve mülk dokunulmazlığını ihlal etme, siyasi parti binasına zarar verme, yangın çıkartarak, öldürmeye teşebbüs' suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.


İddianamede, şüphelilerin 'Irk ayrımcılığına dayanarak' parti binası ve dört işyeri yaktığı yer aldı. Savcı, fiillerin halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçunu düzenleyen maddelerdeki unsurları içerdiği savunuldu. Olaylarla ilgili olarak 84 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 20’si tutuklanmıştı.



ÇALIŞANLARI SUÇLADILAR

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre kitabevi sahibinin kendilerini elle ve sözle taciz ettiğini anlatan bir sanığın, "Nasıl taciz ettiler?" sorusuna verdiği yanıt ise duruşmaya damga vurdu: "Elini sallayarak, ne yapıyorsunuz dedi!"

Diğer sanıkların da içinde çalışanlarıyla birlikte ateşe verdikleri kitabevi sahibini benzer ifadelerle suçlamaları dikkat çekti.



Tutuklu sanıklardan Ramazan Akçakaya, Yeraltı Çarşısı’nda esnaflık yaptığını, “şehitleri 
anma” yürüyüşüne katıldığını, “o an ö fkeyle hareket ederek” grupla birlikte kitabevine taş attığını ve yanan çantayı ateşe doğru fırlattığını söyledi. Akçakaya, kalabalık içerisinde iddia edildiği gibi kitabevinde PKK bayrağı görmediğini ifade etti.

PETLAS’ta işçi olarak çalışan Gökhan Hergül de o gün ailevi sorunlarından ötürü alkol aldığını savundu. Türk bayrağını tutarak yürümeye başladığını anlatan Hergül, ön tarafta bulunan takım elbiseli kişilerin yönlendirmesiyle HDP il binasına gittiklerini ve burayı taşladıklarını söyledi.

‘ÜZÜNTÜDEN TAŞ ATTIM’

Daha sonra grup içerisinden bir kişinin “Hücum, Gül Kitabevine” diye bağırdığını ileri süren Hergül, “Ben de galeyana gelerek, çanta standını yere devirdim. Kitabevi içerisindeki bir kadın ve bir erkek, bize el hareketi yaptı ve küfretti. Ben de kendimi kaybederek dükkanın içerisine girdim. Tezgaha vurdum, kitapları devirdim. Bir anda kendimi kaybetmişim. Ne yaptığımı hatırlamıyorum” dedi.

Mehmet Şimşek, yürüyüşün yapılacağını sosyal medyadan öğrenip katıldığını, “Hücum HDP’ye” diye bağrılması üzerine buraya yöneldiklerini, slogan attıklarını belirtti. Şimşek, kendisinin “şehitlerin üzüntüsünden” ötürü HDP’ye 3-4 taş attığını anlattı.


Daha sonra Gül Kitabevi’nin önünde toplandıklarını belirten Şimşek, “Ben vardığımda camları kırılmıştı. İçeride kimse yoktu. Çantalar yakılıp içeriye atıldı. Ben çantaların üzerini bir demirle örterek, içeriye atılmasını engelledim” dedi.


DURUŞMA SALONUNA ALINMADILAR

Bugün başlayan dava nedeniyle Aşıkpaşa Mahallesi Lise Caddesi'ndeki Adalet Sarayı önünde yoğun güvenlik önlemi alındı. Bölgede çevre illerden takviye polis ekipler de görev aldı. Yakılan Gül Yayınevi'nin sahibi Eşref Odabaşı ve diğer ve bazı mağdurların duruşmaya tanık olarak göstermek için yanlarında getirdikleri kişiler "Sizi mahkeme heyeti şahit olarak çağırdığında gelirsiniz" denilerek, duruşma salonuna alınmadı.



Emiyet Müdürlüğü ekipleri sadece davada adı geçen sanıkların salona alabileceklerini, izleyicilerin alınmayacağını belirtince Eşref Odabaşı bu duruma tepki gösterdi. Odabaşı, "8 Eylül’de neredeydiniz? Bu arkadaşların bir kısmı olaya şahit insanlar" dedi. Eşref Odabaşı, Adliye içine girerken, diğerleri Adliye binası önünde beklemeye başladı. Bu arada, mahkeme heyeti 6'sı tutuklu 17 sanığın tek tek ifadelerini almaya başladı.

Duruşmayı izlemek CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktar, Meclis İdare Amiri Çorum Milletvekili Tufan Köse, Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve Eğitimden Sorumlu Yıldırım Kaya, İl Başkanı Şeref Karaosmanoğlu da duruşmayı izledi.

AÇILACAK DİĞER 4 DAVA İÇİN ÇAĞRI

Bugün başlayan davanın yanı sıra, işyeri yakılan diğer işyerleri ve HDP'nin kundaklanması olayları ile ilgili ayrı davaların açılacağı belirtildi. Müdahil avukatlar, bugün başlayan 'Gül Yayınevi' davası ile soruşturması devam eden diğer 3 işyeri ve HDP binasının kundaklanması olayları ile ilgili açılacak davaların tek dosyada birleştirilmesi gerektiğini söyledi.