6 ay önce ihbar mektubundan yola çıkan savcı, Karçi'nin, Bilge Köyü katliam mağdurlarından köy korucusu Burhan Çelebi'nin silahından çıkan mermiyle 16 yıl önce öldürüldüğünü iddia edince, Çelebi tutuklanarak cezaevine konulmuş yapılan itiraz sonucu Çelebi iki ay sonra serbest bırakılmıştı. Tutuksuz yargılanan Çelebi, Karçi'yi öldürmekten ömür boyu hapis istemiyle yargılanıyordu.

Bilge Köyü'nde 4 Mayıs 2009'da meydana gelen ve 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamın sanıklarından biri olan Mehmet Çelebi, tutuklu bulunduğu cezaevinden Mazıdağı Cumhuriyet Savcılığı'na bir ihbar mektubu göndererek, 5 Ağustos 1994 tarihinde öldürülen Davut Karçi'nin katliam mağdurlarından olan Burhan Çelebi tarafından öldürüldüğünü yazdı.

İhbar mektubundan yola çıkan Mazıdağı Cumhuriyet Savcılığı, davayı Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi devr etmiş. 2.Ağır Ceza Mahkemesi de dönemin kapatılan Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nden Davut Karçi ile ilgili dosyayı istemişti. Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde, '1994/6560' dosya numarasıyla, 'PKK terör örgütü tarafından öldürüldüğü anlaşılmıştır' denilerek faili meçhul dosyalar arasına konulan Davut Karçi'nin dosyasına inceleyen savcı, Mardin İl Jandarma Komutanlığı'ndan cinayette kullanılan silahın kimin adına zimmetli olduğuna ilişkin bilgi istedi.

Ancak, jandarmadan senetlerin yazılı olduğu belgelerin yakıldığı yanıtını alan savcı, bu kez İçişleri Bakanlığı aracılığı ile Jandarma Genel Komutanlığı'na başvurdu. Gelen yanıtta, olayda kullanılan silahlardan birinin köy korucusu Burhan Çelebi'ye ait olduğu belirtildi.

KÖY KORUCUSU 16 YIL SONRA 2 AYLIĞINA TUTUKLANMIŞTI

Olayı soruşturan Cumhuriyet savcısının talebi ile 16 yıl önce Davut Karçi'yi öldürdüğü belirtilen Bilge Köyü köy korucusu Burhan Çelebi tutuklanarak Mardin Cezaevi'ne konulmuş yapılan itiraz sonucu 2 ay sonra ise serbest bırakılmıştı. Cumhuriyet savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, Burhan Çelebi'nin üzerine zimmetli olan silahın, Karçi'nin öldürülmesinde kullanıldığının tespit edildiği belirtilerek, Çelebi'nin 'tasarlayarak adam öldürmek' suçundan ömür boyu hapis istemiyle yargılanması istiyordu.

İddianamede, 1994 yılında yapılan otopside Karçi'nin vücuduna 3 ayrı silaha ait 8 kurşunun isabet ettiği belirtildi, ancak kullanılan diğer silahların kime ait olduğu ve olaya karışan diğer kişilere ilişkin bir bilginin bulunmadığı görüldü.

İddianemede, "Derecik Köyü'ndeki tarlasına zaman zaman gelen Karçi'nin Çelebi tarafından takip edildiği, son olarak silah zoruyla köyün yakınında bulunan bir tepeye götürdüğü, öldürme olayını daha önce tasarladığı ve 69Z1962 seri nolu üzerine zimmetli geçici köy korucusu silahlıyla işlediği anlaşılmıştır." denildi. Davut Karçi'nin avukatı olan İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, Burhan Çelebi'nin Bilge Köyü katliamı sanıklarından Mehmet Çelebi'nin ihbar mektubunu dikkate alan savcının soruşturma açmasıyla geçen hafta tutuklandığını söyledi.

Kuzu, Cinayeti aydınlatacak kadar somut deliler olmasına rağmen sivil bir insanın ölümünden sorumlu bir kişi hakkında ceza verilmemesi adalet anlayışına ters düştüğünü savunarak, "Yargı alenen ve açıkça bir katili korumuştur." dedi.

 
Cihan