Seçimlerde başta Kürtçe olmak üzere Türkçe dışında da propaganda öngören Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Milletvekili Seçimi Kanunu’nda değişiklik öngören kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanuna göre, son yapılan genel seçimlerde en fazla oyu almış 4 siyasi parti ve TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler YSK’da bir asil bir yedek temsilci bulundurabilecek. Seçimlerde, Türkçe esas olmak şartıyla, başka dillerde de propaganda yapılabilecek, el ilanı ve afiş bastırılabilecek. Başka dillerle yapılan propaganda yapanlara ceza verilemeyecek. İlgili düzenleme ile BDP’lilerin Kürtçe propaganda davaları ve Meclis’teki dokunulmazlık dosyaları da düşmüş olacak. Kanuna göre, tahta oy sandıkları kaldırılacak oy sandıkları eni 35, boyu 55, yüksekliği 450 cm, şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten olacak.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanabilecek. Seçmenin oy kullanmasına engel olan kimseye, bir yıldan 3 yıla kadar hapis, bunun için tehdit, cebir veya şiddet kullanan kimseye ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. (ANKA)
(EG/ÖMR)