Karar sonrası, duruşma salonunda sanık sandalyesinde oturan sanıklar da birbirlerine sarılıp gözyaşı döktü.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile 129 sanığın yargılandığı Büyükşehir Davası'ndan ayrılan ve İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'Kuşadası Grubu' davasının 1'inci duruşmasında 'Grup-çete lideri& sıfatıyla tutuklu yargılanan Mehmet Hulusi Gülşen ile Erdoğan Uyan, ilk duruşmada tahliye edildi. Bugün 6'ıncı durduşması görülen 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, örgüt üyesi olmak, edimin ifasına fesat karıştırmak, ihaleye fesat karıştırmak, kamu zararına dolandırıcılık, rüşvet ve irtikap' gibi suçlardan yargılanan Kuşadası Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Esat Altungün, başkan yardımcısı Erdoğan Uyan ile Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hulusi Gülşen'in de aralarında bulunduğu 25 tutuksuz sanıktan 11'i duruşmaya avukatları ile birlikte katıldı.
 
Mahkeme Başkanı Ömer Faruk Ceylan, sanık avukatlarının verdiği yazılı savunmaları okuyup dosyaya koydu. Ceylan, ihaleye fesat karıştırıldığı yönünde kamu zararının olup olmadığının sorulduğu Gaziemir, Kuşadası, Karabağlar, Balçova, Marmaris ve Silivri Belediyeleri'nden gelen yazıda, herhangi bir kamu zararı oluşmadığını belirtti. Cumhuriyet Savcısı, davaya ilişkin esas hakkındaki görüşünde sanıklar için örgüt suçundan beraatine karar verilmesini, Mehmet Hulusi Gülşen, Zeki Fidandalı, Nuri Batihan ve Ozan Üzümcü'nün 'Görevi Kötüye Kullanma', 'İhaleye fesat karıştırma' ve 'İrtikap' suçlarından cezalandırılmasını istedi. Kuşadası Belediye Başkanı Mehmet Esat Altıgün, üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi, beraatini istedi. Başkan yardımcısı Erdoğan Uyan da aynı yönde istekte bulundu. Karabağlar Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Hulusi Gülşen ise, savcının esas hakkındaki görüşüne katılmadığını belirtip şöyle dedi:
 
"İhale komisyonun da benim her hangi bir görevim yok. Fişler ben yokken alınmış. Daha önceki kamu görevim nedeniyle böyle bir suça karışmış olamam. Bu olaylardan sonra sayıştay ve Mülkiye Müfetişleri ilgili belediyeler de denetim yaptı. Her hangi bir suç unsurunu bulamadı. Mevzuata çok bağlıyım. Bu yüzden beraatimi istiyorum.2
 
Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Zeki Fidandal da, mevzuata çok bağlı olduğunu, görevini kötüye kullanmadığını, suçlamaları kabul etmediğini bildirirken, "Olmayan ihalden dolayı hakkımda dava açılıp, cezalandırılmam isteniyor. 20 yıldır başkan yardımcılığı yapıyorum. 9 yıldır Ege Belediyeler Birliği'nin Genel Sekreterliği'ni yaptım. Beraatimi istiyorum” dedi. Diğer sanıklarda beraatlerini istedi.
 
Mahkeme heyetinin karar için 1 saat ara verdi. Mahkeme Başkanı Ömer Faruk Ceylan, Cumhuriyet Savcısı'nın, sanıkların cezalandırılması yönünde görüş bildirmesine rağmen bütün sanıkların tüm suçlardan beraat ettiğini açıkladı. Kararın açıklanması ardından, sanık sandalyesinde oturan sanıklar gözyaşları içerisinde sarılıp birbirlerin kutladı. İzleyici bölümünde oturan sanık yakınları da kararı alkışladı. Beraat eden Mehmet Hulusi Gülşen, kendisin kutlayanlara sevinç gözyaşı döktü.
 
Kuşadası Belediye Başkanı Mehmet Esat Altıgün ekibi ve avukatları ile birlikte duruymanın yapıldığı mahkeme salonu önünde 'Beraat hatırası' fotoğrafı çektirdi. Altıgün, beraat etmelerinin kendileri için büyük mutluluk oluduğunu, alınların akıyla mahkemece aklandıklarını anlatırken, "Bundan sonra durmak yok yola devam. Kafamızı bulandıran dava mutlu bitti. Seçimlere tüm hızımla hazırlanacaığım. Başkan yardımcımlarımla aklandık. Rakiplerimiz buna sevinmeyecek” dedi.