Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği konusunda yargı çevrelerinde dikkat çekici yorumlar yapılıyor. Yargıtay'ın kararının yok hükmünde olduğu belirtiliyor. 11. Ceza Dairesi'nin ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktığı davada verdiği kararın temyiz niteliğinde bir karar olmadığı ve eşit konumda bulunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin uyma zorunluluğunun bulunmadığı kaydediliyor.

- İstanbul 13. Ağır Ceza, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin birleştirme kararı konusunda kritik bir karar verecek. Ergenekon davasına bakan mahkemenin önünde birkaç yol var: Birincisi; 'Millete Komplo' belgesi davası sanığı Dursun Çiçek'in yargılandığı davayla hukuki ve fiili irtibatı var' diyerek her iki davayı birleştirebilir. Dava Ergenekon davasıyla birleştirilirse dosyanın aslı üzerinden yargılama yapılması gündemde. İkincisi; Mahkeme, Çiçek'in yargılandığı davayla 'hukuki irtibat yok' derse dosyanın Erzurum'a iadesi gerekiyor. Bu halde Erzurum yeni bir karar verecek. Üçüncüsü; Ergenekon davasına bakan mahkeme dosyayı Yargıtay'a gönderirse, özel yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği uyuşmazlık talebinde bulunabilir. Uyuşmazlık yaşanması halinde son kararı Yargıtay 5. Ceza Dairesi ya da Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun vermesi bekleniyor. Dosya Silivri'deki mahkemede birleşirse Ergenekon terör örgütü üyeliğinden yargılanan Orgeneral Saldıray Berk, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve diğer sanıkların tutukluluk haline yeniden karar verilebilecek. Bu durumda fotokopi belgelerle CD yargılaması yapan 11. Ceza Dairesi'nin kararı ortada kalacak.

Hukukçular, yargı çevrelerinde konuşulan bu görüşe destek verdi. Prof. Dr. Hakan Hakeri, "Mahkemeler birleştirme kararına uymak zorunda değil. Yargıtay, bir temyiz mahkemesi olarak karar verseydi uymak zorundaydılar. Ama Yargıtay'ın normal bir mahkemeden farkı yok. Cihaner 1. sınıf savcı olması dolayısıyla orada yargılanıyor. Bu yönüyle 11. Ceza Dairesi'nin Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi'nden farkı yok." dedi. Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Beypazarı Hakimi Orhan Gazi Ertekin ise, dosyanın aslı olmaksızın birleştirme kararı verilemeyeceğini belirtti. Ertekin, "Asıl dosyanın bulunduğu yer (Erzurum 2. ACM ya da İstanbul 13 ACM), bu karar yok hükmündedir diyebilir. Çünkü dosyaya bakan iki mahkemenin de görüşü alınmamıştır. Dosyanın aslı temin edilmemiştir. En tehlikelisi bugünden itibaren paralel yargılama süreci başlamıştır. Karşı tarafın dosyasını çalıp fotokopiyle yeni bir yargılama süreci dönemi başladı. Tam anlamıyla hukuksuzluğun yolu açılmıştır." ifadelerini kullanıyor.