Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 31 yurttaşın öldüğü canlı bomba saldırısından sonra Yurtsever Devrimci Gençlik-Hareketi’ne yönelik operasyon kapsamında dün de 5 kişi daha tutuklandı. İçlerinden biri 44 yaşında, tamamı 30 yaşının üzerinde olan beş kişi, Suruç’taki saldırı ile ilişkilendirilerek, patlama anında nerede oldukları soruldu. İkisi belediye işçisi, biri esnaf, biri kaynakçı, biri de sulama işçisi olan 5 kişi, cep telefonlarından çıkan PKK ile ilgisi fotoğraflar gerekçe gösterilerek, cezaevine gönderildi.

Suruç Sulh Ceza Mahkemesi’nde dün hakim karşısına çıkarılan F.A., Suruç Belediyesi’nde şef olarak çalıştığını, patlama anında belediye garajında bulunduğunu ifade ederek, “Suruç’ta gerçekleşen patlama ile ilgim ve alakam yoktur” dedi. F.A., PKK ve YDG-H ile bir ilgisinin olmadığını belirtti. M.T. belediyede temizlik görevlisi olduğunu, aynı zamanda gazete dağıtımcılığı yaptığını, patlama anında gazete dağıttığını söyledi. S.A. sulama işiyle uğraştığını, patlama sırasında mısır suladığını ifade etti. Telefonunda bulunan fotoğraflar hakkında bilgi sahibi olmadığını savunan S.A., bu telefonu iki hafta önce Kobani’li bir kişiden satın aldığını belirtti. M.S.A. ailesini özlediği için bir buçuk yıl önce Marmaris’ten Suruç’a döndüğünü, bakkal dükkanı işlettiğini, patlama anında Maliye’de işlem yaptığını söyledi. Kaynakçı B.D. ise patlama anında demir doğrama dükkanında bulunduğunu belirterek, evinde bulunan Abdullah Öcalan’ın kitaplarını reddetmedi. Avukatlar şüphelilere IŞID tarafından gerçekleştirilen Suruç’taki patlama anında nerede olduklarının sorulmasına itiraz ederek, “İstihbarat söz konusu eylemi önlemek ve gerekli tedbirleri almak yerine patlamadan sonra eyleme yönelik tepkileri engellemek için gözaltına alınmışlardır” dedi. 5 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Suruç’ta önceki gün de dokuz genç tutuklanmıştı. Hakim sorgusunda gençlere IŞİD tarafından gerçekleştirilen Suruç’taki bombalı saldırıyla ilişkilendirilmek istenmişti. Patlama tarihinde bir başka şehirde, köyde ve hatta ameliyathanede olduklarını anlatan gençler, “Suruç’ta gerçekleşen patlama ile hiçbir ilgi ve alakam yoktur” demişti. Hakim, “önümüzdeki günlerde ilçede doğrudan güvenlik güçlerine yönelik örgütün bombalı saldırı düzenleyeceği yönünde bilgiler alınması” nedeniyle dokuz genci cezaevine göndermişti.


 Haber: İSMAİL SAYMAZ - Radikal