Akademi mezunu polislere üç hafta, polis okulu mezunlarına da altı ay askerlik öngören tasarı ‘kısa askerlik’ yapmak isteyen diğer kamu görevlilerini de harekete geçirdi. İdare Hukuku uzmanı Prof. Dr. Ülkü Azrak, kamunun başka alanlarında çalışanların bu düzenlemeden faydalanmak için dava açabileceğini söyledi. Doktorlar, ‘kısa askerlik’ konusunda yasal haklarını kullanmaya, öğretmenler ise ‘asker ihtiyacı’ gerekçesiyle kullandırılmayan ‘er öğretmenlik’ konusunu yeniden gündeme taşımaya hazırlanıyor.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Azrak, polislere ‘kısa askerlik’ yolunu açan tasarının yasalaşması halinde diğer memurlara da aynı haktan yararlanmak için idareye karşı dava açma hakkı doğduğunu söyledi. “Kısa süreli askerlik hakkı için Milli Savunma Bakanlığı’na dilekçe verilmesi gerekir” diyen Azrak izlenecek yolu şöyle anlattı:

“Bakanlıktan olumsuz yanıt gelmesi durumunda idari mahkemeye dava açılabilir. İdari mahkemesin davayı ‘eşitlik ilkesine aykırılık’tan Anasaya Mahkemesi’ne gönderir. Davanın idari mankemede reddi durumunda Danıştay üzerinden Anayasa Mahkemesi’ne götürülebilir. Ancak Anayasa Mahkemesi’nden nasıl bir karar çıkar, onu kestirmek güç.”

Er öğretmenlik hakkı
Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, polislere kısa süreli askerlik hakkını tanıyacak tasarının yasalaşmasıyla öğretmenler için uygulamada olan ‘er öğretmenlik’ hakkını daha etkin kullanmak için gündeme taşıyacaklarını söyledi: “Bu hakkın kullanımında asker ihtiyacı olduğu gerekçesiyle engeller çıkarılıyor. Yasanın çıkmasından sonra hukukçularımızla oturup durumu ele alacağız. Er öğretmenlik hakkı için çizgileri net bir düzenleme talebini güneme getireceğiz.”

Askerlik süresinin genel olarak kısaltılması ve hekimlerin askerlik hizmetini hekim olarak yerine getirmeleri için ilgili kurumlar nezdinde daha önce de girişimleri olduğunu hatırlatan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreter Ali Çerkezoğlu ise, polisleri kapsayacak düzenlemenin Anayasa’nın eşitlik ilkesi yanı sıra, hakkaniyet ilkesine de aykırı olduğunu savundu:

“Konunun takipçisi olacağız. Biz askerliğin genel olarak bu ülkede uzun olduğunu düşünüyoruz. Eğer bir düzenleme yapılacaka bundan en çok yararlanması gerekenlerin hekimler olduğunu düşünüyoruz. Bu süreç için bir takım hukuksal girişimlerimiz olacak. Milli Savunma Bakanlığı’na yeniden başvuruda bulunabiliriz.”

36 bin polis üç hafta yapacak
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, dün gazetecilere bilgi verirken, tasarıdaki geçici madde ile mevcut polislerin durumunun düzenlendiğine dikkat çekti: “Şu anda polislik yapanlar veya şu anda askerde olanlar mevcut birikimi eritmek için üç hafta yapacaklar. Yüksek okul, fakülte, akademi mezunu fark etmiyor, şu anda polislik mesleğinde olması yetiyor. Bunlar 3 hafta eğitimle askerliğini yapmış olacak. Düzenlemeden 36 bin civarında polis yararlanacak.” Atalay, artık polisliğe alacakları üniversite mezunlarında ‘askerliği yapma’ şartı arayacaklarını da söyledi.



Radikal