Radikal Gazetesinin haberine göre, Terör ve organize suçlarla ilgili davalara bakan 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sabah saatlerinde gelen avukatlar mahkeme kapısında ‘duruşma listesini’ göremedi. Oysa mahkemede on ayrı davanın duruşmasının görülmesi gerekiyordu. Mahkeme kalemine durumu sorunca şaşırtıcı bir yanıt aldılar: Duruşmalar ’mahkeme salonu olmadığı’ için yapılmayacaktı. Peki duruşma salonuna ne olmuştu? Adliyede inceleme yapan Adalet Bakanlığı’na bağlı müfettişler, İdari İşler Müdürlüğü’nün odasına yerleşmiş, idari işlerin memurları da mahkeme salonuna taşınmıştı. Ve duruşma yapmaya yer kalmamıştı.

Adalet Bakanlığı’ndan altı müfettiş Beşiktaş’taki özel yetkili mahkeme ve savcıların bulunduğu İstanbul Adliyesi’nde inceleme yapmak üzere görevlendirildi. Adliyede müfettişlere tahsis edilecek boş oda olmayınca, dördüncü katta bulunan İdare İşler Müdürlüğü’nün odası boşaltıldı. Buradaki personel ise duruşma ve sorgu odası olarak kullanılan salona taşındı.

Adliyede olağanüstü durumlarda duruşma da yapılan bir sorgu odası, üç de duruşma salonu vardı. Tüm mahkemeler dün için ‘duruşma günü’ vermişti. Üç mahkeme boş salonlara dağıldı, ancak 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne salon kalmadı.

Adalete bir ay erteleme
Dün duruşma için adliyeye gelen avukatlara durumu açıklayan bir de tutanak dağıtıldı. Tutanakta, dün görülmesi gereken altı davanın duruşmasını 9 Mart’a, dördünün ise 11 Mart’a ertelendiği yazıyordu.

Bu arada adliyedeki bu yoğunluk 8 Nisan’da görülmesi beklenen ‘Kafes Eylem Planı’yla ilgili davanın duruşmasının da ertelenmesine neden oldu. 8 Nisan’da aynı gün tüm salonlarda duruşma olduğu için 12. Ağır Ceza Mahkemesi Kafes davasını 11 Nisan’a erteledi.

Adliyedeki bu duruma sanık yakınları ve avukatları tepki gösterdi. Sanık yakınları bir aylık ertelemenin tutuklu bir insan için çok önemli olduğunu söylerken, avukat Zekeriya Dilsizoğlu ise ”Geldik, kapıda liste yoktu. Mahkemeden tutanak verdiler. Müvekilim davada iki senedir tutuklu. Önceki duruşma altı ay önce yapılmıştı. Şimdiyse duruşması 9 Mart’a ertelendi . Ve bu durum bize bildirilmedi” diye tepkisini dile getirdi.

Savunma hakkı kısıtlandı
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal: “Sanıkların savunma hakları kısıtlanmıştır. Zira bu davalar zamanında yapılabilmiş olsaydı avukatlar tahliye talebinde bulunacaktı. Bu tür sıkıntılarla sanıkları zor duruma düşürmek doğru değil. Bu konularda özellikle adliye müfettişlerinin dikkatli olması gerekir.Zamanlamayı iyi ayarlamaları ve yargılamaların en sağlıklı biçimde yapılmasına olanak sağlamaları gerekir. Uygulamayla müdafiler ve sanıklar zor duruma düşürülmüştür.(Radikal)