Temmuz’da fiilen göreve başlayan OHAL Komisyonu’na başvurular önümüzdeki hafta bitiyor. Dosyaları inceleyerek karar verecek olan 7 kişilik komisyon, incelemelere başlamak için başvuru gününün tamamlanmasını bekliyor. Son başvurular ohalkomisyonu.basbakanlık.gov.tr’den 14 Eylül’e kadar yapılabilecek. Yapılan başvuru sayısı ise yaklaşık 60 bini buldu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL kapsamında çıkarılan KHK’larla terör örgütleriyle irtibatı ve iltisaki olduğu gerekçesiyle yaklaşık 105 bin kişi kamudan ihraç edildi, 5 bin civarında kurum ve kuruluş da kapatıldı. Bunun üzerine yapılan işlemlere itirazları görüşmek üzere Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş başkanlığında 7 kişiden oluşan OHAL komisyonu kuruldu.
 
60 BİN BAŞVURU
Komisyon, 17 Temmuz’dan itibaren başvuruları internet ve valilik üzerinden almaya başladı. Komisyona internet üzerinden şimdiye kadar yaklaşık 60 bin civarında başvuru yapıldı. Bunların 51 bini valilikler ve ilgili bakanlıklara teslim edilerek onay işlemi tamamlandı. Komisyona başvuruların 100 bini bulması bekleniyor. Başvuru süreci 14 Eylül’de tamamlanacak.
 
İLK KHK İLE İNCELENMEYE BAŞLANACAK
Komisyonun başvuruları KHK yayımlanma tarihine göre incelemeye başlayacak. Bu nedenle, ilk olarak, 15 Temmuz darbe girişiminde rol oynayan ve 667 sayılı KHK’yla ordudan ihraç edilen cuntacı askerlerin başvuruları değerlendirilecek.
 
3 YILDA BAŞVURULAR TAMAMLANACAK
Yasa gereği, OHAL kapsamında KHK’lara ilişkin yapılan itiraz süreleri normalde 2 yıl içerisinde değerlendirilmesi gerekiyor. Bütün başvuruları 3 yıl içerisinde bitirmeyi hedefleyen Komisyon, haftada 500 başvuruyu değerlendirmeyi planlıyor.
 
İDARE MAHKEMELERİNE DAVA AÇILABİLECEK
Komisyon, incelemelerini dosya üzerinden yürütecek. Tanık dinleme, kişinin ifadesini alma ya da ek delil talep etme gibi durumlar söz konusu olmayacak. Komisyon, dosyadaki bilgileri inceleyerek başvurunun reddine veya kabulüne karar verecek. 7 üyeli komisyonun oy çoğunluğu 4 olacak. Komisyon kararlarına karşı Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenecek Ankara İdare Mahkemeleri’ne iptal davası açılabilecek.