ŞEVKET YAMAN

KDK, Askeri lise mezuniyeti sonrası katıldığı Kara Harp Okulu'ndan 6 Ağustos 2012'de ayrılan bir öğrenci hakkında askeri komutanlık tarafından verilen 31 bin 485 lira tutarındaki tazminat cezasına ilişkin başvuruyu inceledi.

KDK, başvuru hakkında hazırladığı raporda, 12 Temmuz 2012'de Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüge giren 6353 sayılı Yasa'nın geçici 1. maddesinde, "TSK'ya bağlı her derecedeki eğitim kurumuna 1997 ve sonraki yıllarda giren ve askeri öğrencilikten kendi isteği ile ayrılan veya sağlık sebepleri dışında askeri öğrencilikten çıkarılanlardan, yükleme ve kefalet senetlerinde yazılı olsa dahi ilaç ve tedavi giderleri, Kitap, kırtasiye giderleri, öğrenci harçlıkları ile yiyecek giderlerinin yarısı ve bunlara tekabül eden faizleri geri alınmaz" denildiği anımsatıldı.

Raporda yer alan ilgili idarenin savunmasında ise, Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nca gerekli yasal düzenlemelerin yapılması durumunda, yeniden hesaplanan maliyetlerin borçlulara tekrar tebliğ edileceği kaydedildi. Raporun, "Hukuki Değerlendime" bölümünde ise şikayetçi hakkında 6353 sayılı Kanun'un geçici 1. maddesinin uygulanmamasının hakkaniyete de aykırı olduğu ifade edildi.