ADALET Bakanı ve HSYK Başkanı Sadullah Ergin, Hrant Dink davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta hakkında müfettiş görevlendirilmesine izin verdi.

Bunun üzerine HSYK 3. Dairesi’nin Hakim Rüstem Eryılmaz ve Savcı Hikmet Usta’nın kamuoyu önünde basın üzerinde tartışma yürütmek, izinsiz basın açıklaması yapmak, Hrant Dink davasında eksik inceleme yapıldığı itirafıyla birlikte bu durumda bir kasıt olup olmadığını tespit etmek için 2 müfettiş görevlendirdi. Biri başmüfettiş olan iki müfettiş önümüzdeki hafta içinde İstanbul’a gelecek. Müfettişler konuyla ilgili iki ismin ifadesine başvuracak.

Görevlendirilecek müfettişler, Hrant Dink kovuşturmasında detaylı bir inceleme yapacak. Özellikle Eryılmaz’ın “Hrant Dink davası bitti demek yanlış olur. Örneğin TİB’den binlerce kayıt geldi. Biz burada dava ile ilgili eldeki deliller çerçevesinde karar verdik. Çünkü davanın uzamasını istemedik. Eğer TİB’den gelen kayıtları araştırmaya kalksak dava birkaç yıl daha uzayabilirdi” şeklindeki sözlerinde “kasıt” olup olmadığı ağırlıklı olarak ele alınacak.

Yapılan eksik incelemenin taraflardan birini “kayırıp kayırmadığı” tespiti de yapılacak. Burada bir kasıt tespit edilirse müfettiş, soruşturma açılmasını isteyebilecek.  Dink cinayeti sanıklarının tamamı hakkında ‘ürgüt üyeliği’ suçundan beraat kararı veren 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Rüstem Eryılmaz, medyaya yaptığı açıklamada “Davada örgüt suçlamasından beraat kararı verdik. Bu karar ‘örgüt yoktur’ anlamına gelmez. Bu örgüt faaliyetleri çerçevesinde yeterli delil olmadığı anlamına gelir. (...) ‘Kişisel olarak siz tatmin oldunuz mu?’ diye sorarsanız, azmettiren birileri olması gerektiği için evet olmadım” demişti. Savcı Usta ise 2 sayfalık itiraz dilekçesinde “Örgüt de var, delil de var hem de fazlasıyla... Ancak mahkeme delilleri incelememiştir. İncelemediklerinin en büyük kanıtı da sanık Coşkun İğci hakkında karar verilmesinin unutulmasıdır” demişti.  LÜTFİ KAPLAN-STAR