İSTANBUL - “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasının tutuklu sanıklarından eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, MİT'in “Karargah Evleri” ile ilgili çok gizli belgeyi Genelkurmay Başkanına Mart 2007'de elden verdiğini belirterek, “31 Mayıs 2008'de de soruşturma emri verildi” dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, bu davayla birleştirilen “Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri” davasının tutuklu sanıklarından Pekin'in çapraz sorgusu yapıldı.
Tutuklu sanık Korgeneral Mehmet Eröz'ün “Savunmanızda 'kırpma ve silme keşke yapılmasaydı' dediniz. Andıç bu bilgisayarlarda mıydı?” sorusuna Pekin, “Zamanlamanın yanlış olduğunu kast ettim. Andıcın bu bilgisayarlarda olup olmadığını bilmiyorum” diye cevap verdi.
Eröz de internet sitelerinin kapatılması nedeniyle iade edilen bilgisayarların silindiğini belirterek, resmi evrakların bu bilgisayarlarda yazılmadığını anlattı.

Tutuklu sanıklardan Mehmet Deniz Yıldırım, MİT tarafından Genelkurmay Başkanlığına gönderilen “Ergenekon” belgeleri ve şemayı hatırlatarak, sanıktan MİT'in hazırladığı şemayı görüp görmediğini sordu.

Bu şemayı gördüğünü ifade eden Pekin, MİT Müsteşarının haftanın belirli günlerinde Genelkurmay Başkanı ile görüştüğünü, getirdiği evrakı Genelkurmay Başkanına verdiğini anlattı. Genelkurmay Başkanının ise gerekli olanları kendisine verdiğini belirten Pekin, “Gerekli olmayan ve istihbarat başkanının bilmemesi gerekenleri ise kendi arşivine koyar” dedi.

“AÇIKLAMA YETKİSİNDE DEĞİLİM”
Pekin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, MİT'in Genelkurmay Başkanlığına gönderdiği 2003 tarihli “Ergenekon” şemasının da bulunduğu raporu istemesi üzerine bunu bulamadıklarını, ancak 2003'teki belgenin özeti şeklindeki 2006 tarihli belgeyi arşivde bulduklarını söyledi.
Pekin, “Arşivde bulunmamasının nedenini bilmiyorum. Büyük ihtimalle o zamanki İstihbarat Başkanına verilmemiştir ya da imha edilmiştir. MİT'ten gelen bu tarz belgelerin bir kaydı tutulmaz. Bu kaydı MİT tutar. Daha sonra MİT'ten bu belgeyi yeniden istedim ve inceledim. Ancak MİT'in hazırladığı belgeyi açıklama yetkisine sahip değilim” şeklinde konuştu.

Yıldırım'ın tutuklu sanık Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu'nun “Dışarda bir belge üretim merkezi kurulduğu ve 'Ergenekon' ve 'Balyoz' davalarındaki belgeleri hazırladığını” söylediğini belirterek, “Böyle bir tespitiniz var mı?” sorusuna Pekin, “Hayır” cevabını verdi.

Yıldırım'ın, 2007 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Oval Ofis'te ABD Başkanı Bush ile görüşmesine ilişkin sorusu üzerine Pekin, “Bu görüşme, Türkiye'nin istihbarat alanında desteklenmesi ve insansız hava araçlarına ilişkindir. Türkiye'ye terörle mücadele konusunda Kuzey Irak'ta anlık istihbarat sağlanmasını amaçlamaktadır” dedi.

‘ÇİÇEK’İN BAZI SORULARI YORUMA DAYALI’
Tutuklu sanık emekli Albay Dursun Çiçek de subay olduğu iddia edilen Serkan Çakır adlı kişinin, dava konusu “İrtica ile Mücadele Eylem Planı”nın aslı dediği belgeyi İstanbul Cumhuriyet Savcılığına gönderdiğini belirterek, Genelkurmay'da Serkan Çakır adında bir subay hakkında soruşturma yapılıp yapılmadığını sordu.

Pekin de bu soruya “Yapılmış olmalı ama böyle bir bilgim yok. Soruşturma yapılmış olsa İstihbarat Başkanı olarak bana karar gelirdi” karşılığını verdi.

Pekin, Çiçek'in bazı sorularını ise yoruma dayalı olduğunu belirterek cevaplamadı.

Pekin, Nisan 2009'da onaylanan “İnternet Andıcı”na Genelkurmay Başkanının “uygulama emri” verip vermediğine ilişkin soruya da
“Andıç, bir onay belgesidir. Kendi başına bir işlevi yoktur. Uygulama emri ilgili daire kimlerse ona verilir. Uygulama emri yayınlansa koordine makamı olarak paraf için bana gönderilirdi. Andıcın uygulama emri yayımlanmadı” diye konuştu.

KARARGAH EVLERİ SORUŞTURMA EMRİ
Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun soruları üzerine de Pekin, Genelkurmay Başkanının, İstihbarat Başkanı olması nedeniyle MİT'ten gelen belgeleri kendisine verdiğini belirterek, NATO konusundakiler hariç, bütün bilgi alışverişinin kendisi üzerinden yapıldığını söyledi.

İstihbarat Başkanı olarak gelen belgelerin ilgili kuvvet komutanlıklarına gönderildiği, ilgili komutanın da suç varsa adli soruşturma emri verdiğini, ardından konunun da adli müşavirliğe intikal ettiğini belirten Pekin, MİT raporlarının ise sadece İstihbarat Başkanlığına verildiğini dile getirdi.

Pekin, “Karargah Evleri” ile ilgili MİT'ten gönderilen belgeyle ilgili olarak da şunları anlattı:

“İstihbarat Başkanlığı görevime 17 Ağustos 2007'de başladım. MİT, Karargah Evleri ile ilgili çok gizli belgeyi Genelkurmay Başkanına Mart 2007'de elden vermiş. Genelkurmay Başkanı da belgeyi o tarihteki İstihbarat Başkanına veriyor. 'Bir fotokopisini çek, aslını kozmik odaya koy' diyor. Fotokopiyi Hava Kuvvetleri Komutanlığına gönderiyor.”

“Ergenekon” kapsamındaki operasyonlarda söz konusu “Karargah Evleri” ile ilgili belge İşçi Partisine yönelik aramalarda çıkınca dönemin Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu'nun kendisiyle görüştüğünü ifade eden Pekin, “Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a çıktım. 'Adli Müşavirin soruşturma emri vermeniz konusunda tavsiye verdiğini' söyledim. 31 Mayıs 2008'de de soruşturma emri verildi” diye konuştu.

Pekin, “Karargah Evleri” soruşturmasının Hava Kuvvetleri Komutanlığınca yürütülmesini de şöyle açıkladı:

“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yazısında bir kısım aramalarda bu belgenin ele geçirildiği belirtildi. Ele geçirilen belgede Hava Kuvvetleri Komutanının parafı olduğu için oraya verilen evraktan sızdığı, suç orada işlendiği için adli soruşturma yapılması amacıyla yazı yazdık ve Hava Kuvvetlerinde soruşturma başlatıldı.”

Pekin ayrıca “Ergenekon” ve “Balyoz” soruşturmalarını yürüten Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından, bu kapsamdaki aramalarda ele geçirilen evrakların kendilerine gönderildiğini ifade ederek, çok fazla evrak gönderilmesi nedeniyle bunlarla ilgili bir daire kurduklarını söyledi.

Duruşma, sanıklardan Hıfzı Çubuklu'nun daha önce alınan ifadelerinin okunmasıyla devam ediyor.


Radikal