Olay bugün saat 16.40’da, Şemdinli İlçesi’ne 20 kilometre uzaklıktaki Bağlar Köyü yakınında meydana geldi. Sık sık yol kesen ve Şemdinli’ye büyük bir saldırı planlayan PKK’lılara karşı güvenlik güçlerinin 23 Temmuz’da başlayıp 19 gün süren operasyonun gerçekleştirdiği bölgede inceleme yapmak üzere BDP milletvekilleri Şemdinli’ye geldi. 

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, partili milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel, Esat Canan, Adil Kurt, Nazmi Gür, Halil Aksoy, Hüsamettin Zenderlioğlu, Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, bugün 50 araçlık konvoyla, operasyonların yapıldığı bölgeyi gitti. Güvenlik güçlerinin en yoğun operasyonuna sahne olan Şemdinli’ye 20 kilometre uzaklıktaki Bağlar Köyü’nü ziyaret eden BDP’liler, daha sonra dönüşe geçti.

5 PKK’LI YOLLARINI KESTİ

BDP’li milletvekillerinin bulunduğu konvoy, 1’i kadın 5 PKK’lı tarafından Şimdinli’ye 15 kilometre uzaklıktaki Güzelkaya Mezrası yakınlarında durduruldu. Araçlarda bulunan milletvekillerini ve diğer partilileri indiren PKK’lılar, yaklaşık yarım saat örgüt propagandası yaptı. Yaklaşık yarım saat örgüt propagandasının ardından PKK’lılar bölgeden uzaklaşırken, BDP’li milletvekilleri de Şemdinli’ye döndü.

KIŞANAK: ŞAŞIRDIM

Kışanak, PKK’ın konvoylarının yolunun kesilmesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin ’Şaşırdınız mı?’ sorusuna Kışanak, "Evet şaşırdım. Kaza olduğunu zannettik. Bizim bulunduğumuz araç arkadaydı. Geldiğimizde onlar buradaydı" karşılığını verdi. Yereldeki parti yöneticilerinden ve partililerden PKK’lıların burada yaygın olduğu bilgisini aldıklarını söyledi.

İNCELEME BAŞLATILDI

Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, BDP'li milletvekillerinin, Şemdinli-Derecik bölgesinde silahlı teröristlerle buluşmasıyla ilgili inceleme başlattı.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak başkanlığında, dün Şemdinli ilçesi Bağlar köyünde incelemede bulunan BDP'li milletvekillerinin, terör örgütü PKK üyeleriyle buluştuğu yönünde bazı basın yayın organlarında yer alan haber, fotoğraf ve görüntüler, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. Maddesi'nden sorumlu Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ni harekete geçirdi.

Bazı internet sitelerinde yer alan video kayıtlarını izleyen Başsavcıvekilliği, milletvekilleri ile teröristler arasındaki samimi konuşmalar ve sarılmaların bir yol kesme eylemi olarak gözükmediğini, “BDP'li milletvekilleri ile teröristlerin buluşması” olarak değerlendirileceği kanaatine vararak, konuyla ilgili inceleme başlattı.

Yapılacak inceleme sonunda Başsavcıvekilliği'nce, BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak ile grupta yer alan BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel, Esat Canan, Adil Kurt, Nazmi Gür, Halil Aksu, Hüsamettin Zenderlioğlu ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle hazırlanacak fezlekenin Adalet Bakanlığı aracılığıyla TBMM'ye gönderileceği bildirildi.

Başsavcıvekilliği'nin, milletvekillerinin yanı sıra aynı grupta yer alan BDP'li yöneticiler ve diğer siyasi parti temsilcilerinin arasında olduğu bazı kişiler hakkında da inceleme başlattığı belirtildi.

Öte yandan, milletvekilleri ile yaklaşık yarım saat süresince görüşen teröristlerin tespit edilmesi ve yakalanması için de Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı'na soruşturma talimatı verildiği öğrenildi.



AA/DHA