İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar emekli Deniz Binbaş Levent Bektaş ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Deniz Cora'nın da aralarında bulunduğu 8 tutuklu sanık ile "Balyoz Eylem Planı" davası kapsamında tutuklu bulunan Koramiral Kadir Sağdıç ve emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 8'i başka suçtan tutuklu 18 tutuksuz sanık da hazır bulundu.

Duruşmanın sabah yapılan oturumunda soruşturma aşamasında yapılan aramalara katılan İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı polis memurları tanık olarak dinlendi. Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Emekli Binbaşı Levent Bektaş, dava dosyasında suçlu olduğunu gösteren tek bir delil bulunmadığını iddia etti. Hakkında tek bir delil gösterilirse herkesten özür dileyeceğini belirten Bektaş "Alemlere rahmet Cenabı Fahri Kainat efendimiz, 'Zulüm karşısında susan, dilsiz şeytandır' diye buyurmuşlar.

Bu zulüm karşısında susanlar, zulmün yapılmasına müsaade edenler ya bu zulme ortaktırlar, ya da yukarıdaki hadisi şerifin muhatabıdırlar. Sayın mahkemeden, vakit kaybetmeden vicdanı ayaklar altına alan mevcut hukuki durumun sonlandırılmasını, beni ve tüm tutuklu sanıkların tahliyesine karar vermesini talep ediyorum" dedi.

Gün boyu devam eden duruşmanın öğleden sonraki oturumunda ise söz alan tutuklu sanıklar, tahliyelerini talep ettiler. Sanık ve avukatların taleplerine ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı Mehmet Ali Uysal, tutuklu sanıklardan teğmenler Sinan Efe Noyan ve Faruk Akın'ın tahliye edilmesini talep etti.

Mahkeme, verdiği aranın ardından tutuklu sanıklardan Sinan Efe Noyan ile Faruk Akın'ın üzerilerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, atılı suçlar yönünden yasada ön görülen cezaların sınırları ve tutuklu kaldıkları süreyi de göz önünde bulundurarak tahliyelerine karar verdi. Duruşmada, diğer 6 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkemeye heyeti, duruşmayı 30 Nisan 2012 tarihine erteledi.

Mahkemenin kararının ardından sanıklar, adliyeden cezaevi aracı yerine yine Hasdal Cezaevi'ne bağlı bir midibüsle geri götürüldü. Sevinçli oldukları gözlenen sanıkların, adliyede bekleyen yakınlarına el salladıkları görüldü. Sanık yakınlarının ise tutuklu yakınlarına destek amacıyla alkış tutup el salladıkları gözlendi.

İHA