Sağlıkçının mesai saati Danıştaylık oldu. Türk Sağlık-Sen sağlık çalışanlarının çalışma saatlerini düzenleyen genelgenin iptali için Danıştay'a dava açtı.

Türk Sağlık-Sen'den yapılan yazılı açıklamaya göre, açılan davanın genelgede yer alan sağlık çalışanlarının öğlen 12-14 saatleri arasında sırayla 1 saat izin kullanmalarına düzenleyen ve izin süresince çalışanların hastaneden ayrılmalarını yasaklayan, personele izin saatinde görev çağrılması halinde göreve gelme zorunluluğu getiren hükümlerin yürütmesini durdurularak iptal edilmesi istendi.

-FAZLA MESAİ SÜRELERİNİN ÜCRET VEYA İZİNLE KARŞILANMAMASI ANAYASA'YA AYKIRI-

Dava dilekçesinde, Tam gün yasası ile birlikte 30 Temmuz'dan itibaren sağlık çalışanlarının mesai saatlerinin günlük 9 saatten 8 saate indirildiği hatırlatıldı. Dilekçede, ancak Sağlık Bakanlığı'nın genelgesi ile mesai saatlerinde herhangi değişiklik meydana gelmediği ifade edilerek "Öğle tatili olarak tanınan süre içinde personelin kurumdan ayrılmamasını istemek ve ihtiyaç duyulduğunda personelin göreve icabet etmesi gerektiğini istemek öğle tatili anlamına gelmemektedir' denildi. Dilekçede, öğle tatili süresince işyerinden ayrılma yasağı getirilmesi ve personele gerektiğinde davete icabet edilmesi zorunluluğu getirilmesi ile ortaya çıkan fazla çalışmanın, fazla mesai sürelerinin ücret veya izinle karşılanmamasının Anayasa'ya ve uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğu vurgulandı.

-SAĞLIK BAKANLIĞI GENELGE İLE MESAİ SAATİNİ 9 SAAT OLARAK KORUYOR-

Dilekçede, Sağlık Bakanlığının bu genelge ile mesai saatini 9 saat olarak koruduğuna dikkat çekildi. Öğle tatili kullandırmadan saat 16.00'da personelin mesaisini tamamlamasına imkan verecek düzenlemeye gidilmemesinin haftalık 45, günlük 9 saat olan mesai saatlerinin haftalık 40, günlük 8 saate düşürülmesini sağlayan Tam Gün Yasasına aykırı olduğu ifade edilerek, kanunda mesai saatleri ile ilgili yapılan düzenleme ile çeliştiği belirtildi.
Genelgenin ikinci maddesinde yer alan "Baştabiplikçe gerekli tedbirler alınmak ve düzenlemeler yapılmak kaydıyla hizmeti kesintiye uğratmayacak şekilde, saat 12 ilâ 14 arasında öğle yemeği ve istirahatı için personele münavebeli olarak bir saatlik dinlenme süresi (öğle tatili) verilecektir. Ancak bu süre içerisinde personel kurumdan ayrılmayacak, ihtiyaç duyulması halinde ilgili personel göreve davet edilebilecek ve göreve davet edilen personel de davete icabet edecektir." hükmünün yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

-KAHVECİ: BAKANLIK 12 EYLÜL ADALETSİZLİĞİNE KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR-

Açılan dava ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık çalışanlarının tam 30 yıldır 12 Eylül yönetiminin mağduru olarak diğer kamu çalışanlarından haftada 5 saat fazla çalıştıklarını kaydetti. Kahveci, "Tam günde sağlık çalışanları için ender sayılan iyileştirmelerden olan bu düzenleme bakanlığın çıkardığı bir genelgeyle adeta yok sayılmıştır. Yani Bakanlık 12 Eylül adaletsizliğini kaldığı yerden devam ettirmiştir." dedi.

-HUKUKLA SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MAĞDURİYETİNE SON VERİLECEK-

Bakanlığın bu genelge ile belirlemiş olduğu mesainin 8 saate indirilmesi anlayışı akıllara zararlı olduğunu belirten Kahveci, açtıkları davayla hukukun sağlık çalışanlarının bu mağduriyetine son vereceğine inandıklarını kaydetti. Kahveci "Kanuni düzenlemenin genelgeyle hiçe sayıldığı bu işlemin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi gerekir. Ancak böylelikle adaletsizlik son bulacaktır" ifadelerini kullandı. (ANKA)