Özel yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Genelkur-may'ın daha önce gönderdiği İHA'ların görüntüsünü izlemişti. Ardından bu görüntülerin uzman bir ekip eşliğinde izlenmesine karar vererek ASELSAN'dan uzman talebinde bulunmuştu. Ancak savcılığın, ASELSAN'ın şu ana kadar uzman göndermemesi nedeniyle 4 saatlik İHA görüntülerini hâlâ değerlendiremediği öğrenildi. Alınan bilgiye göre savcılık, ASELSAN'a üçüncü kez yazı yazarak uzman talebini yineledi. Bu arada savcılık, 34 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan sağ kurtulan 4 kişi hakkında da işlem yaptı. Bu şahıslar, kaçakçılık yaptıkları suçlamasıyla yargılanacak. 

Özel yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Uludere soruşturmasını daha çok yazışmalar üzerinden yürütüyor. Savcılık, Genelkurmay, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı, Şırnak Alay Komutanlığı, Şırnak 23'üncü Sınır Tümen Komutanlığı, Diyarbakır 2. Hava Taktik 8'inci Ana Üs Komutanlığı ve Malatya Ordu Komutanlığı ile sınırdaki bazı askerî birliklerle şu ana kadar çok sayıda yazışma gerçekleştirdi. Alınan bilgiye göre, yazışmaların uzun sürmesinin sebebi Genelkurmay dışındaki bütün askerî birliklerin savcının istediği bilgi ve belgeleri, 'ilgi' ekiyle Genelkurmay'a bildirip savcıya cevap vermesinden kaynaklanıyor. Savcı, kendisine verilen cevap üzerine bu sefer hem askerî birlikten hem de Genelkurmay'dan ikinci kez cevap istiyor. Bilgi ve belge istenen askerî birliğin kaç tane üst komutanlığı varsa savcı hepsiyle bu yazışmayı yapmak zorunda kalıyor. Bu yazışmadan sonra gelen evraklarda anlaşılmayan bir durum olduğu zaman savcı tekrar yazmak zorunda kalıyor. Her yazışmada bu durumun tekrar etmesi zaman alıyor. Bu da kamuoyunda soruşturmanın yavaş ilerlediği algısına neden oluyor. 

Bu arada savcılık, Uludere'deki bombalama öncesi askerî birliklere geçilen 'Sınırda bir kaçakçı grup var, içinde de üst düzey 5 PKK'lı var' şeklinde bilgi de mercek altına aldı. Yapılan incelemede bombalama öncesi bu bilginin Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'ndan askerî birimlere geçtiği belirtildi. Bu bilgiyi verdiğini kabul eden Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nın, bilginin kaynağının ne olduğuna ilişkin savcılığın sorusuna her defasında 'bilinmiyor' şeklinde cevap verdiği öğrenildi. Savcılık, saldırıda sağ kurtulan 4 kişi hakkında da kaçakçılıktan işlem yaptı. Bu kapsamda Hacı Encü, Davut Encü, Servet Encü ve Hasan Ürek, önümüzdeki günlerde kaçakçılık yaptığı iddiasıyla yargılanacak.(Zaman)