Soruşturmayı yürüten TMK'nın 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'ın mezarın açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazdı.

Mezar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gözetiminde açılacak. Adli Tıp Kurumu, Özal'ın kesin ölüm nedenine ilişkin inceleme yapacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla Turgut Özal'ın şüpheli ölümünü araştıran Devlet Denetleme Kurulu, hazırladığı raporunda merhum Cumhurbaşkanı'nın vefat günü yaşananlar 'akıl tutulması' olarak nitelendirmişti.

Özal'ın saç tellerinin incelenmesi gerektiği vurgulanan raporda, "Görevi başında ve ani şekilde ölen bir cumhurbaşkanının ölümü her zaman 'şüpheli' bir ölümdür." tespiti yapılmıştı. Buna rağmen herhangi bir otopsi ve Köşk yerleşkesinde delil tespiti benzeri işlemlerin yapılmamış olmasının tuhaflığına dikkat çekilen raporda, ayrıca ölüm nedeninin ortaya çıkarılması için Özal'ın saç telleri üzerinde inceleme yapılması gerektiği vurgulanmıştı.

Bu konudaki görüş rapora şu ifadelerle yansımıştı: "Dr. Cengiz Aslan (Özal'ın özel doktoru olarak biliniyor) tarafından şüphe/hatıra gerekçesiyle alınan saç tellerinin, alınış tarzı ve sebebi, bugüne kadar nasıl ve nerede muhafaza edildiği gibi hususlar yeterince açık olmamakla birlikte günümüzdeki teknolojik imkânlar nazara alındığında, merhum Cumhurbaşkanı'nın alınan saç tellerinin üzerinde inceleme yapılmasının, şüpheli ölüm iddialarının aydınlatılmasına katkı sağlayabileceği değerlendirilmiştir."