Hiçbiri karakola giderek imza vermedi. Sanıklardan Edip Gümüş'ün, ikamet yeri olarak kızının adresini gösterdiği ancak oraya hiç uğramadığı belirlendi. Bazı sanıklar ise askerlik şubesine teslim olması gerekirken ortadan kayboldu. Diyarbakır Başsavcılığı da sanıkların imza vermediğini tutanak haline getirerek tahliye kararı alan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne bildirdi. Şahıslar 10 yıl cezaevinde kaldığı için Yargıtay kararı olmadan gözaltı ya da tutuklama işlemi yapılamıyor.

Hizbullah ana davası, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yaklaşık 9 yıl sürmüş, mahkeme 30 Aralık 2009'da sanıkları 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin mevcut anayasal düzenini silah zoruyla yıkarak yerine şer'î esaslara dayalı İslam devleti kurmayı amaçlama' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Dosya temyiz için Yargıtay'a gönderildi. Kesinleşmemiş davalarda tutuklu kalma süresini 10 yılla sınırlandıran, CMK'nın 102. maddesindeki değişikliğin yılbaşında yürürlüğe girmesinin ardından Hizbullah'ın şûra üyelerinin de aralarında bulunduğu sanıklar tahliye oldu. Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Edip Gümüş, Mehmet Varol, Mustafa İpek, Sinan Yakut, Şehmus Kınay, Cemal Tutar, Fuat Balca, Mahmut Demir, Kemal Gülşen ile Abdülkerim Kaya, 10 yıldan fazla tutuklu kaldıkları için tahliye edildi. Bolu F Tipi Cezaevi'nde yatan Hizbullah'ın askerî kanat sorumlusu Hacı İnan ile İstanbul sorumlusu İlyas Kutulman, Abdulsettar Yıldızbakan, Selahattin Alkan, Burhan Ekineker, Mehmet Bayram Eren, Emin Ekici ve İbrahim Evliyaoğlu da serbest kaldı. Yurtdışına çıkış yasağı konulan sanıkların adli kontrol çerçevesinde her gün bağlı bulundukları polis ya da jandarma karakoluna imza vermeleri gerekiyordu. Tahliyelerin üzerinden yaklaşık 2 hafta geçmesine rağmen hiçbirinin karakola gidip imza atmadığı öğrenildi. Şahısların gösterdiği adreslere giden polis, "Şu an yok köye gitti, şehir dışında akraba ziyaretinde" şeklinde cevaplar aldı. Polis, tutanak tutarak durumu savcılara iletti. Tahliyeler, Yargıtay tarafından yapıldığı için savcıların yapacağı bir şey yok. Savcılar durumu Yargıtay'a bildirdi. Yargıtay'ın vereceği karar doğrultusunda hareket edilecek. Savcılık yetkilileri, sanıklar hakkında imza atmadıkları için tutuklama kararı verilip verilmeyeceğinin Yargıtay tarafından değerlendirileceğini ifade etti.

Bakan Atalay: Gümrük kapılarını uyardık

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, son dönemde tahliye olanlardan 4'ünün denetimli serbestlik kapsamında karakola imza atmaya gelmediğini açıkladı. Gümrük kapılarının uyarıldığını, bu kişilerin yurtdışına çıkış yapmalarının mümkün görünmediğini söyledi. Atalay, "Yargı yeniden tutuklama kararı verdiğinde bunlar için tekrar o uygulanır. Ama bu süreçte olağanüstü gelişme olabilir, birisi kaçar, bir şey olur, onda da yargı, hukuk içinde ne yapılıyorsa yapılır." diye konuştu.(Zaman)