Mersin'de geçtiğimiz ekim ayı içinde müzik öğretmeni sevgilisini kemerle boğarak öldürdükten sonra çamaşır suyu içerek intihara yeltenen adamın yargılanmasına Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Savcılık hazırladığı iddianamede zanlının tasarlayarak, canavarca hisle, eziyet çektirerek cinayeti işlediğini belirterek müebbet hapis istedi. Mersin Kadın Platformu üyeleri de, dava öncesinde edliye önünde toplanarak kadına yönelik şiddeti protesto etti.

Beycan ÜÇKARDEŞ/ MERSİN (AHT)

Güvenevler Mahallesi'nde 3 Ekim'de meydana gelen olayda Veysel Altınbaş (30), Güney İlköğretim Okulu'nda müzik öğretmeni olan sevgilisi Duygu Yelçi (27)'yi kemerle boğarak öldürdükten sonra çamaşır suyu içerek intihar girişiminde bulundu. Hakkındaki iddianame tamamlanan Altınbaş, Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede Altınbaş ile Yelci'nin olaydan 6 ay önce tanıştığı, sevgili oldukları ve evlilik kararı aldıkları belirtildi. Çiftin birliktelikleri süresince zaman zaman tartışarak ayrıldıkları, sonra yeniden biraraya gelerek barıştıklarının belirtildiği iddianamede, Altınbaş'ın öğretmen Yelci'yi kıskandığı, zaman zaman şiddet uyguladığı ve suç işleme eğilimi içinde olduğu ifade edildi. Olaydan kısa bir süre önce iki sevgilinin ayrıldıkları, Veysel Altınbaş'ın "Sana ihtiyacım var, kötüyüm, görüşelim" şeklinde telefon mesajı yazdığı, sevgilisini evine çağırdığı öne sürülen iddianamede, genç kızın eve gelmesiyle bir süre konuştukları, Veysel Altınbaş'ın pantolon kemeri ile Duygu Yelci'yi boğazından sıkarak ve ağzını kapatarak öldürdüğü ifade edildi. Veysel Altınbaş duruşma salonunda yargılanırken, Mersin Kadın Platformu da olayla ilgili kadına şiddet olayını protesto etti.

"ÖLDÜREN SEVGİ İSTEMİYORUZ"
Mersin Kadın Platformu üyeleri, öldürülen Duygu Yelçi'nin davası öncesinde Adliye önünde toplanarak kadına yönelik şiddeti protesto etti. Kadına yönelik pozitif ayrımcılığın 'öldürüldükleriyle kalmak' mı olduğunu soran platform üyeleri ?öldüren sevgi istemiyoruz' şeklinde slogan attı. Kadın Platformu adına açıklama yapan Çiğdem Altuntaş, Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre son 7 yılda kadın cinayetlerinin yüzde bin 400 oranında arttığını söyledi.

"7 AYDA 226 KADIN"
Resmi rakamlara göre son 7 ayda 226 kadının öldürüldüğünü belirten Altuntaş, "Tarihin her döneminde karşımıza çıkan kadın cinayetleri artık toplumun kanıksadığı sıradanlaştırdığı bir olay haline gelmiştir. Yaşamımızın her alanında, her kesimden kadın fiziksel, duygusal, ekonomik şiddete maruz kalmaktadır. Kadınlar namus, töre kıskançlık, sevgi adına işlenen cinayetlerde kardeşinin, babasının, kocasının veya sevgilisinin kurbanı olmaktadır" dedi.

Duygu öğretmenin davasına müdahil olmak için bir avukatın önerildiğini söyleyen, Altuntaş, "Doğuda ya da batıda, eğitimli veya eğitimsiz meslek sahibi veya ev hanımı her sınıftan, her yaştan, her bölgeden kadını hedef alan şiddet ne zaman bitecek AKP tarafından Anayasa değişikliğinden sonra kadınlara ayrıcalık olarak 'öldürüldükleriyle kalmak' mı pozitif ayrımcılık olarak sunulmuştur. Yine en son Ankara'da Ayşe Paşalı'nın ayrıldığı kişi tarafından öldürülmesi olayı tüm isyanlara rağmen korunamayan bir kadının acı sonu olarak karşımızda durmaktadır" diye konuştu.