Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"nde adı geçen 31 eski askeri hakim ve savcı hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlarından açtığı davanın görülmesine başlandı.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesindenki duruşmaya, meslekten ihraç edilen ve Sincan Cezaevinde tutuklu bulunan sanıklar ile avukatları katıldı.

Ankara dışında tutuklu sanıklar B. A., Y. T., Y. Ö., N. B., G. Ö., E.G., İ. S., R.C., S.Ç., E.İ., U.G., M. V. ve G. Ç. ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlandı. Bazı sanıkların yakınları da duruşmayı izleyici bölümünden takip etmek üzere salondaki yerlerini aldı.

Duruşmaya, kimlik tespitinin ardından iddianamenin okunmasıyla devam ediliyor.

İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Selda Binboğa Kurtuluş'un hazırladığı iddianamede, A. Ü., B. D. Ü., B. A., C. Y., E. İ., E. G., F. B., F. S., G. Ç., G. Ö., İ. M., İ. S., M.T., M.V., N. B., O. Ç., R. A., R. A., .C., R.A., S. U., S.Ç., S.Ç., S.Ç., S. Ü., T. Z., T.T., U.G., U.T., Y. Ö. ve Y. T. "sanık" olarak gösterildi.

Sanıklar hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü faaliyeti kapsamında zincirleme resmi belgede sahtecilik" ve "zincirleme nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 45 yıl 7'şer aya kadar hapis cezası isteniyor.

Milli Savunma Bakanlığının "müşteki" olarak yer aldığı iddianamede, FETÖ mensubu darbecilerce hazırlanan "Sıkıyönetim Gizli Mesaj Formları" ve "Sıkıyönetim Mahkemeleri Görevlendirme Listesi" kapsamında yer alan şüpheliler ile darbe girişiminde bulunan askeri kanat arasındaki fikir ve eylem birliğinin ortaya çıkartılması, ayrıca FETÖ'nün, örgüt mensuplarını askeri yargıya yerleştirmek amacıyla 2009'daki askeri yargı hakim alımları ve mesleğe kabullerinde usulsüzlük yapıldığına dair iddiaların araştırılması amacıyla soruşturma yürütüldüğü belirtiliyor.