Milyonlarca kullanıcısı bulunan sosyal medya ağlarında herkese açık paylaşımların, bilinçli yapılmadığı takdirde güvenlik açısından ciddi sorunlar doğurabileceği bildirildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, sosyal medya ağlarında profillerin herkese açık olmasının sakıncaları bulunuyor.

Sosyal medyada yoğunlaşan mesaj trafiğini ve halkın ilgisini çekecek gündemdeki konu başlıklarını kullanan siber suçluların, sahte mesajlarla internet kullanıcılarını virüslü dosyaları açmaya ya da virüslü sitelere yönlendirmeye çalışması kullanılan yöntemlerden biri.

Sosyal medyadaki herkese açık içerikler küçük çocukların da kolayca kandırılmasında kullanılıyor.

Paylaşılan ve etiketlenilen fotoğraflardan gördüğü kişinin kimlik bilgilerine de ulaşabilen kişiler, bu sayede özellikle küçük yaştaki çocuğa "Aileni tanıyorum" diyerek yaklaşıp güvenini kazandığı çocuğu amaçları doğrultusunda yönlendirebiliyor.

Bu şekilde yaşanabileceklerin önüne geçmek için ailelerin çocuklarını bilinçlendirmesi gerekiyor.

- Yer bildirimine dikkat

Kafe, alışveriş merkezleri ve tatil beldelerinden yapılan yer bildirimlerinin de art niyetli kullanıcılar tarafından görülebildiği hallerde sosyal paylaşım siteleri, hırsızlık gibi suçlara davetiye çıkarıyor.

Art niyetli kişilerin evden yapılan bildirimlerde haritadan kişinin kapı numarasına kadar adres tespiti yapabildiğine dikkati çeken yetkililer, kişilerin bilgilerini saklı tutmalarını tavsiye ediyor.

Yüksek teknoloji ürünü telefonlarda çok ciddi güvenlik açıklarının olabileceğini, bu nedenle antivirüs yazılımı yüklenmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle sıralıyor:

"Parolalarınızı ve şifrelerinizi değiştirin. Tanımadığınız kişilerin arkadaşlık isteklerini geri çevirin. Tanımadığınız kişilerden gelen e-posta ve mesajları açmayın. Facebook ve Twitter güvenlik ayarlarınıza göz atın, gerekiyorsa değiştirin. Bu gibi sosyal medya hesaplarınızdaki 'Hakkınızda' kısımlarında sınırlı bilgi paylaşın. Adres, telefon gibi bilgileri paylaşmayın. Hiçbir şekilde yardım amaçlı olarak kredi kartı numarası paylaşmayın, bilmediğiniz kişi ve şirketlere havale-EFT göndermeyin, bilmediğiniz kişilere kontör yollama işlemi yapmayın. Sistem güncellemelerini ihmal etmeyin. Sık sık virüs taraması yapın."