Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi'ne ilişkin kanun tasarısını eleştirerek, "Süper temyiz mahkemesi geliyor. Böyle bir uygulama yürürlüğe girerse yargıda tam bir kaos ortamı oluşacak" dedi.

Gerçeker, Yargıtay'a gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. TBMM'ye gönderilen Anayasa Mahkemesi'ne ilişkin yasa tasarısı ile ilgili soru üzerine Gerçeker, tasarıyı incelediklerini söyledi.

Tasarıya ilişkin kendilerinden görüş sorulmadığını belirten Gerçeker, bu konuda daha önce Yargıtay'ın bir rapor hazırlayarak kamuoyuna sunduğunu kaydetti. Gerçeker, "Bunun böyle olacağı belliydi. Yeni bir 'süper temyiz mahkemesi' geliyor. Hepimiz için hayırlı olsun. Bu tabii ki ülkedeki yargı birliği, kesin hüküm kuralı ne derece ile bağdaşır, bunu artık kamuoyunun takdirine bırakacağız" dedi. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bile böyle bir yetkisi olmadığını belirten Gerçeker, "AİHM hak ihlali görmesi durumunda ya tazminata hükmediyor ya da mevzuatını buna göre değiştir diyor. Bir mahkemenin kararının iptal etme yetkisi yok" diye konuştu.

Birden: 'Yargıtay ve Danıştay'ı hiçe sayıyorlar'

Tasarının yasalaşması durumunda yargı organları arasında bir dengesizliğin ortaya çıkacağını belirten Gerçeker, tasarı ile birlikte Anayasa Mahkemesi'ne bir takım olanakların sağlanmasını eleştirdi.

Gerçeker, "Böyle bir uygulama yürürlüğe girerse yargıda tam bir kaos ortamı oluşacak. Yarın istinaf mahkemeleri de kurulursa yerel mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM. Yani kaç kademeli bir yargı sistemi olacak. Davaların uzamasını bırakın, sonu gelmeyecek. Bir davanın ne zaman biteceğini bilemeyeceksiniz" dedi.

HÜKÜMETTEN JET YANIT
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in konuşmalarını doğru bulmadığını açıkladı.

CİHAN