Betül KOTAN

ANKARA - Yüz binlerce memur adayının kaderini ilgilendiren KPSS’de kopya iddialarının aydınlatılması için tüm devlet kurumları kolları sıvadı. Cumhurbaşkanı Devlet Denetleme Kurulu, YÖK, YÖK Denetleme Kurulu, ÖSYM, Meclis, Ankara Başsavcılığı, Emniyet, Milli Eğitim Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve TÜBİTAK tek tek devrede... Mevcut verilerle yaptığı inceleme tıkanınca ÖSYM’deki bilgisayarlarda inceleme için önceki gün savcılıktan destek isteyen YÖK Denetleme Kurumu da incelemesini sadece yüksek puan alanlarla sınırlı tutmuyor.

SAVCILIKTAN DESTEK İSTENDİ
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın talimatı üzerine Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) ilişkin iddiaları araştıran YÖK Denetleme Kurulu teknik incelemelere başladı. Kurul bilgisayarların incelenmesi, bilgilerin kopyalanması gibi konularda yetersiz kalınca aynı konuda soruşturma yürüten Ankara Başsavcılığı’ndan destek istedi. Savcılık da bunun üzerine önceki gün ÖSYM’ye teknik ekibini gönderirken incelemeler dün de devam etti.

ÖSYM’deki incelemeyi Ankara Emniyeti’ne bağlı Bilişim Suçları Amirliği’nin yaptığı öğrenilirken, birimin elde edilen verileri savcılığa teslim etmesinin ardından bu bilgi ve belgelerin savcılık tarafından TÜBİTAK’a gönderilerek inceleteceği belirtildi. Polislerden ve bilirkişilerden oluşan ekip, Denetleme Kurulu’nda soruşturmayı yürüten yetkililere, bilgisayarlardan imaj alma, alınan imajları CD’lere kaydetme gibi konularda teknik bilgi vermek için ÖSYM’ye gitti. Denetleme Kurulu, savcılığın teknik ekibiyle birlikte çok sayıda bilgisayardan kopya alarak kaydetti.

HOTMAİL VE TİB’LE YAZIŞMA
YÖK Denetleme Kurulu’nun elde ettiği bu verilerin de ışığıyla raporunu tamamlamasının ardından, devreye savcılık girecek. YÖK Denetleme Kurulu’nun raporunu da dikkate alacak olan savcılığın ‘kendi adına da’ ÖSYM’ye giderek bilgisayarları inceleyecip bazı bilgileri kopyalaması bekleniyor.

Yalvaç Başsavcılığı’nın talimatı üzerine jandarma tarafından bilgisayarına el konulan Baki Saçı’nın elektronik posta adresinin incelenmesi için ‘hotmail’ yetkilileriyle yazışan Ankara Başsavcılığı, Telekominikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile de iletişime geçti. Hotmail’in yurtiçinde resmi bağlantıları olmadığı için yazışmaların uzun sürdüğünü belirten yetkililer, TİB’in tüm elektronik posta adreslerini takip edebilen bir sisteme sahip olduğunu dile söyledi. TİB’den daha kısa zamanda yanıt alınabileceğini kaydeden yetkililer, savcılığa gelen her türlü iddianın değerlendirildiğini belirtti.

Savcılığın, YÖK Denetleme Kurulu’nun yaptığı gibi sadece yüksek puan alan adayları incelemeyeceği de gelen bilgiler arasında. Savcılık, tüm KPSS adayları üzerinde geniş çaplı bir araştırma yapıyor. Yetkililer, “Soruları alan bir aday aklında tutamamış ve sadece 80 net yapmış olabilir. Bu yüzden yüksek puan alan adaylar üzerinden olaya bakmak yanlış olur. Asıl amaç soruların kim tarafından sızdırıldığını tespit etmek olmalı” görüşünü dile getirdi. KPSS’ye 800 bin aday katılmıştı. Eğitim Bilimleri alanında yaklaşık 295 bin adaydan 300’ü tüm soruları doğru yanıtlamıştı.

Bir gazetenin manşetten verdiği ‘Kopyacılara teknik takip’ haberine de tepki gösteren Savcılık yetkilileri, “Şu anda teknik takip yapılmıyor. Kimsenin elektronik posta ve para alışverişi trafiği takip edilmiyor” dedi. Sadece sınav sorularını gören kişilerin sınav öncesi telefon görüşmelerine ilişkin trafiğin TİB’den isteneceği kaydedildi. Bu işlemin de YÖK Denetleme Kurulu’nun talebi üzerine gerçekleştirileceği öğrenildi.


Radikal