Mehmet Ali Paşa Camii’nin yıkımını gerçekleştirmek amacıyla, mevcut cami derneğiyle aynı adı taşıyan bir dernek kuran meclis üyelerine, Yargıtay ‘dur’ dedi. 2012 yılında Mehmet Ali Paşa Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği ismini alan ve eski meclis üyesinin başkanı olduğu derneğin bu ismi kullanmaması hakkında önemli bir karar çıktı. Paşa Camii’ni kuran Kocaeli İlme Hizmet Vakfı’nın ve mevcut cami derneğinin başkanının başvurusu üzerine Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu ve aynı isimle bir dernek kurulmasının yasaya aykırı olduğuna hükmetti.
 
OY BİRLİĞİYLE KARAR
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi üyeleri, 31 Mart tarihinde toplanarak, Kocaeli 3. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararda temyiz incelemesi yaptı. Daire, aynı isimle bir dernek kurulması konusunun asliye hukuk mahkemesinin görev alanında olduğunu belirterek kararı bozdu. Yargıtay, mahkemenin görevsiz olarak dosyaya esastan bakmasının doğru görülmediğini belirterek, dosyayı asliye hukuk mahkemesine gönderdi. Sulh hukuk mahkemesi de Yargıtay’ın bu kararına uydu.
 
DOSYA ASLİYE HUKUKTA
Dava dosyası bu kararla birlikte asliye hukuk mahkemesi tarafından yeniden açılacak. Dosyanın incelenmesinin ardından kararın Mehmet Ali Paşa Camii lehine verilmesi ve Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin verdiği karara uyulması bekleniyor. Kararın kesinleşmesiyle birlikte, caminin yıkılması için kurulan dernek yasal olarak son bulacak. Bir süredir atıl durumda olan ve tebligat adresi bile bulunmayan taklit cami derneğinin, çıkacak kararla tarihe karışması bekleniyor. 



Kaynak: bizimkocaeli.com