Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin davanın 93. duruşmasına, bir süre önce cezaevinden tahliye edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon da katıldı.  Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada söz alan, Tolon'un avukatlarından İlkay Sezer, delillerin tam olarak toplanılmaması ve istenilen tanıkların dinlenilmemesi nedeniyle mütalaaya karşı savunma yapmayacaklarını söyledi.

Savcılığın mütalaasını deliller tartışılmadan sunduğunu iddia eden Sezer, "Mütalaanın ilk bölümü 'kontrgerilla.com' adlı internet sitesinden aynı şekilde kopyalama yapılmış. 'Bizi beylik tabancasıyla vursaydınız, bu sitedeki kopyalamayla vurmasaydınız.' İlker Çınar'ın 17 Şubat 2014 tarihinde mahkemeye sunduğu savunması, 24 Şubat 2014 tarihli mütalaaya direkt kopyalanarak alınmış. İlker Çınar'ın mahkemeye sunduğu savunmasından direkt alıntı yapılarak mütalaaya yapıştırılmış" iddiasında bulundu.

Sezer, şunları söyledi:

"Polis kriminal raporu, 24 Şubat 2014'te mahkemeye sunuldu ancak bu rapor, 17 Şubat 2014 tarihinde İlker Çınar'ın mahkemeye sunduğu savunmasında yer alıyor. Bu nasıl oluyor? Polis kriminal raporu, Nisan 2014'te bize verildi ve halen ekleri de yoktur. İlker Çınar, 'Ben cezaevinde yatmadım' demişti. Biz de gidip cezaevindeki hükümlü defterini getirmiştik. Bu kez, İlker Çınar, 'Benim yerime başkası yatmıştır' dedi, 'Hiç yargılanmadım' dedi. İlker Çınar'ın cezaevinde birlikte yattığı Saim Özdemir, tanık olarak şu anda salonun dışında beklemektedir. İlker Çınar hakkında olumsuz rapor veren bölük komutanı, dönemin üsteğmeni Mahir Akça da şu anda tanık olarak dinlenmek için duruşma salonunun dışında beklemektedir. Saim Özdemir, aynı dönemde İlker Çınar ile aynı cezaevinde kalmıştır."

 "Mütalaa, iddia makamına iade edilsin"

Avukat Sezer, Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin dava kapsamında Levent Ersöz, emekli Orgeneral Hasan Iğsız ve Adil Serdar Saçan'ın da tanık olarak dinlenilmesini talep ederek, "Mütalaa, iddia makamına iade edilsin" dedi.

Mağdur avukatlarından Murat Dinçer de davanın asıl 5 sanığının elini kolunu sallayarak dışarıda gezdiğini ifade ederek, "Ortada hukuken vahim bir durum var. 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle yargılanan bu 5 sanığın dosyası ile diğer dosya birbirinden ayrılarak karar verilmeli. Mahkeme, öncelikle tefrik (ayırma) kararı vermelidir" dedi. 

Tolon'un diğer avukatı Dilek Helvacı ise savcının dosyadan el çektirilmesini talep etti.

"Hukuk suikastine kurban gideceğimi hiç ama hiç düşünmemiştim"

Duruşmada söz alan emekli Orgeneral Hurşit Tolon da "iğrenç" katliamın öncesi ve sonrasıyla ilgili bilgisinin ve bağının olmadığını kamuoyuna duyurma ihtiyacı dolayısıyla salonda bulunduğunu söyledi.

Tolon, "Türk Silahlı Kuvvetlerine, bu göreve, günün birinde hain bir kurşunla şehit olacağımı bilerek girdim ama günün birinde hukuk suikastine kurban gideceğimi hiç ama hiç düşünmemiştim" diye konuştu.

Bu menfur cinayetler nedeniyle huzurda yargılanan sanıkları, davanın tanığı ve sanığı İlker Çınar ile diğerlerini tanımadığını belirten Tolon, hiçbiriyle irtibatı olmadığını savundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Vedat Koç, duruşmaya ara verdi.