Ankara 8. İş Mahkemesi, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun "Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kadrolarında çalışan sivil memurlar ve kamu görevlileri sendikaya üye olamayacağı ve sendika kuramayacağına" ilişkin fıkrasının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.
 
Sivil Memurlar Sendikası (Sime-Sen) Genel Başkanı Akif Tutkaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TSK'da çalışan sivil memurların 2010 yılında "sivil devlet memurları platformu" adı altında bir araya geldiğini, daha sonra 21 Ekim 2011 tarihinde Sime-Sen'i kurduğunu söyledi.
 
Sime-Sen'in kuruluşundan 6 ay sonra sendikanın 1. genel kurulunu yapmak için Ankara Valiliğine müracaat ettiklerini belirten Tutkaç, şöyle konuştu:
 
"Bu süreçte Ankara Valiliği, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 15. maddesinin (g) fıkrasındaki 'Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kadrolarında çalışan sivil memurlar ve kamu görevlileri sendikaya üye olamaz ve sendika kuramaz' hükmü gereğince Sime-Sen'in faaliyetlerinin durdurulması talebiyle Ankara 8. İş Mahkemesine dava açtı. Valilik daha sonra da Çankaya İlçe seçim Kuruluna başvurarak yasal olmadığını öne sürerek sendikanın genel kurulunun yapılmaması talebinde bulundu. Konuyu inceleyen Çankaya Yüksek seçim Kurulu, Sime-Sen hakkında herhangi bir durdurma kararı bulunmadığına işaret ederek seçime yönelik işlemlerin yapılmasına karar verdi."
 
"Uluslararası sözleşmelere aykırı"
 
Sendikanın olağan genel kurulunun Nisan 2012'de yapıldığını ifade eden Tutkaç, Ankara Valiliğinin Sime-Sen'in faaliyetinin durdurulması talebiyle açtığı davanın ilk duruşması geçen yıl ekim ayında gerçekleştiğini hatırlattı. Tutkaç, şunları söyledi:
 
"Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda Sime-Sen'in kurucularının tamamının Milli Savunma Bakanlığı ve TSK kadrolarında memur olarak çalışan ve sivil memur olarak adlandırılan devlet memurları olduğuna işaret edilerek,
 
'Kuruluş bildirimi yapılan Sime-Sen'in 4688 sayılı Kanun hükümlerine tabi kamu görevlileri sendikalı olduğu hususunda uyuşmazlık bulunmamaktadır' denildi. Bilirkişi raporunda, 4688 sayılı Yasa'nın ilgili hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidilebileceği bildirildi. Davaya bakan 8. İş Mahkemesi, '4688 sayılı yasanın 15. maddesinin (g) fıkrasının Anayasa'nın 10 ve 51. maddelerine aykırılık iddiası nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmasına' ve Anayasa Mahkemesinin vereceği kararın beklenmesine hükmetti."
 
Sivil memurların sendika kuramamasının uluslararası pek çok sözleşmeye de aykırı olduğunu da kaydeden Tutkaç, "Sendikalı olma hakkı sivil memurlara da tanınmalı. Sivil memurlar, hakkını alamıyor, mağdur oluyor. Tayin istiyorlar, gidemiyorlar. Üniversite bitiriyorlar ama kadro karşılıklarını alamıyorlar. Sivil memurlar ikinci emre kadar çalıştırılıyor ama fazla mesai alamıyor. Biz, Anaya Mahkemesinin ilgili yasanın sivil memurların sendika kuramayacağına ilişkin hükmünü iptal etmesini istiyoruz" dedi.



AA