İSTANBUL - ‘Söylemez kardeşler çetesi’ olarak bilinen suç örgütünün yöneticilerinden Mehmet Sena Söylemez’in talimatıyla fidye için kaçırıldığı iddia edilen ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ramazan Kocakaya’nın akıbetini, Ergenekon soruşturmasının yürüten savcı Zekeriya Öz araştıracak.

“Kokain baronu” olduğu öne sürülen Kocakaya’nın kaçırılmasıyla ilgili dosya yaklaşık bir aydır savcı Zekeriya Öz tarafından inceleniyor.
5 Aralık 2008’da kaçırılan ve ailesinden 500 bin dolar fidye istenen Kocakaya’dan bir daha haber alınamadı. Kocakaya’yı Mehmet Sena Söylemez’in talimatıyla kaçırdığı iddia edilen Mehmet Uğur Karadağ, İhsan Ateş, Ömer İpek ve Cevat Taş hakkında ise “Hürriyeti tahdit” ve “Nitelikli yağma” suçundan dava açıldı.  Kocakaya’nın akıbetiyle ilgili soruşturma bir süre savcı Mehmet Ergül tarafından devam ettirildi. Ergül, Balyoz soruşturmasına yoğunlaşınca, dosya Ergül’den alınarak Öz’e verildi. Öz’ün dosya üzerindeki incelemeleri devam ediyor.

Savcı Öz’e verildi
Bir süre önce Azerbeycan’da kardeşi Faysal Söylemez ile birlikte yakalanan ve Türkiye’ye iade edilen Mehmet Sena Söylemez Öz tarafından sorgulandıktan sonra Kocakaya soruşturmasıyla ilgili olarak tutuklandı. Başka bir suçtan tutuklu olan Faysal Söylemez ise bu suçtan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Kocakaya’nın ailesi ise Söylemez kardeşlerin 3 Haziran’da Türkiye’ye iade edilmesinin ardından gazetelere ilan vererek Kocakaya’nın bulunmasını istemişti. Ailesi, Kocakaya’nın sağ olduğuna inandıklarını belirtmişti. Fakat Söylemez kardeşler polis ve savcılıktaki ifadelerinde Kocakaya’nın sağ olup olmadığıyla ilgili hiçbir şey söylemedi.
Haklarında dava açılan 4 sanıktan biri olan Cevat Taş polisteki ifadesinde kaçırma olayını doğrulayarak Kocakaya’nın elleri ve ayaklı bağlı bir şekilde Şirintepe’deki evlerine getirildiğini, bir odada tutulan Kocakaya’nın pencereden düşerek yaralandığını söylemişti.

‘Kaçırma bir mizansen’
Taş, Kocakaya’yı bir arabaya bindirerek Kadıköy’de bir otoparkta başka bir arabaya teslim ettiklerini bir daha da kendisini görmediğini söyledi. Ancak Taş, bu ifadelerini emniyette baskı altında verdiğini söyleyerek mahkemede reddetti.  Kocakaya’nın Kuzey Irak’a kaçırılarak öldürüldüğü iddia edildi. Sanık Mehmet Uğur Karadağ’ın avukatı Uğur Poyraz ise mahkemede ilginç bir iddiada bulundu. Poyraz, Kocakaya’nın hakkındaki 17 yıllık hapis cezasından kurtulmak amacıyla “bir mizansen yaratarak ortadan kaybolduğunu” öne sürdü. Ayrıca, Kocakaya bulunamaz ise mal varlığına da dokunulamayacak.

Kocakaya 42 kilo kokainin sahibi olduğu iddiasıyla tutuklanmış ve 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmadan önce tahliye edilmişti.


(gazeteport)