Ergenekon davası sanıklarından eski  AK Parti milletvekili Turhan Çömez, 2008’de İngiltere’ye gitmiş ve orada yaşamaya başlamıştı. Ergenekon davası yerel mahkemede sonuçlanırken yakalanamayan sanıklar arasında olan Çömez’in de dosyası ayrılmıştı. Türkiye’yse İngiltere’nin başkenti  Londra’da yaşayan Çömez’in iadesi için harekete geçmişti. Ancak İngiltere bu talebi reddetti. Bu süreçte yapılan bir yazışma Çömez’in Türkiye’de aranmadığını ortaya çıkardı. Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü Suçluların İadesi ve Hükümlü Nakil Bürosu tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen yazıda Çömez için, UYAP kayıtlarına göre ulusal seviyede arama kararı bulunmadığı ancak İngiltere’den iadesinin talep edildiği belirtilerek,” Çömez’in arama kaydı neden UYAP’ta yok” denildi.

Kayıtlar iptal mi?

21 Şubat’ta gönderilen yazıda,” Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmayı engellemeye teşebbüs etme ve Silahlı Terör örgütüne üye olma iddiasıyla 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen soruşturmada, Çömez’in hâlâ aranıp aranmadığı, aranıyorsa zaman aşımı tarihlerinin belirtilmesi ve aranmadığı takdirde hakkında düzenlenen kayıtlarının iptal edilip edilmeyeceği” istendi.

Arama yok, iade var!

Çömez’in avukatı Ömer Faruk Dere  VATAN’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bir süre önce İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi bir karar verdi. Çömez için sehven yurt dışı yasağı konduğuna hükmetti. Şimdi öğreniyoruz ki, arama kararı da yok. Yani kendi arama kararı bulunmayan Çömez’i resmi makamlar yurt dışından talep etmişler. Bu sadece bir hukuksuzluk değil aynı zamanda bir skandaldır. Sayın Çömez tutuklanmamak şartı ile Türkiye’ye dönmek için bir başvuruda bulunmadı. Kendisi, çökmüş bir davada böyle bir talepte bulunmayı Türk hukukuna büyük bir haksızlık olarak değerlendiriyor.”

Terör örgütüne üyelikle suçlanıyor

Çömez, 7 Haziran 2008’de milletvekilliği görevi sona erince dil eğitimi almak için yasal yollarla İngiltere’ye gitti,  Ergenekon davasıyla ilgili gözaltı kararı ise 1  Temmuz 2008’de çıkarıldı. Ergenekon davasında Çömez’e ‘TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlamaları yönlendirildi. Bu suçların cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis olurken Çömez’in dosyası ‘firari’ olduğu için ayrıldı ve yargılaması yapılmadı.

Hukukun işlediği gün...

Çömez’in avukatı Dere, “Başarılı bir cerrah olarak İngiltere’de çalışmalarına devam ediyor.Gerçek anlamda hukukun işlediği gün dönmeyi düşünüyor. İnanmaktadır ki, döndüğünde, sanık sandalyesinde kendisi değil, kurgunun mimarları olacaktır” diye konuştu.


ÇAĞDAŞ ULUS / VATAN