İSTANBUL - İş adamı Cem Uzan, babası Kemal Uzan, kardeşleri Murat Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan'ın da aralarında bulunduğu 48 sanığın "dolandırıcılık" ve "zimmet" suçlarından yargılanmalarına devam edildi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklardan Salih Bora, Mehmet Koray Özkaya, Nedim Çokçok, Gül Çelebi, Selahattin Bal, Vasıf Soner Çokbilgin, Şaban Ak ve Cengiz Akgün ile taraf avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Ertuğrul Tokalakoğlu, avukat Şaylan Çığgın'ın, sanıklar Cem Cengiz Uzan, Melahat Uzan ve Ayşegül Uzan'ın vekilliğinden çekildiğini belirtti. Sanık Cem Cengiz Uzan'ın avukatı Celal Ülgen de söz alarak, 28 Haziran tarihinde söz konusu vekaletnamenin kendisine Paris'ten gönderildiğini, diğer sanıkların da vekaletlerini aldığı zaman mahkemeye ileteceğini söyledi.

Mahkeme heyeti, sanık Cem Cengiz Uzan hakkında verilen tutuklama kararlarının sürdürülmesine, sanıklar Melahat Uzan ve Ayşegül Uzan'ın avukatının vekillikten çekilmeleri sebebiyle İstanbul Barosu'ndan avukat atanmasına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Davanın geçmişi

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, iş adamı Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 18 sanıklı "zimmet" davası ile aynı mahkemede görülen ve aralarında Cem Uzan, babası Kemal Uzan, kardeşleri Murat Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan'ın da bulunduğu 34 sanıklı "dolandırıcılık" davasının birleştirilmesine karar vermişti. Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 4 sanık her iki dava dosyasından da yargılandığından, toplam sanık sayısı 48 olmuştu.

İddianamelerden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 34 sanıklı davanın iddianamesinde, Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Murat Hakan Uzan ve Cem Uzan'ın, "suç işlemek için örgüt kurmak" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 9 ile 31'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor. İddianamede, aynı kişilerin "zimmet" suçundan ayrıca 21'er yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Ayşegül Uzan'ın da aralarında bulunduğu 21 sanığın, "suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 8 ile 28'er yıl arasında hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, bu kişilerin de "zimmet" suçundan 21'er yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılmaları öngörülüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 18 sanıklı davanın iddianamesinde ise Cem Uzan, Melahat Uzan ve Ayşegül Uzan'ın, "özel banka parasını zimmete geçirmek" suçundan 12'şer yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, diğer 15 sanığın da "suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak", "örgüt adına bilerek ve isteyerek faaliyette bulunmak", "özel banka parasını zimmete geçirmek" ve "gerçeğe aykırı banka bilançosu hazırlayıp gerçeğe aykırı muhasebeleştirme yapmak" suçlarından 15 ile 18 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.


AA