Cihaner katılamadı
Cihaner’in ‘İsmailağa soruşturmasını yetkili makamlardan gizlemek’, ‘Fethullah Gülen soruşturmasını Erzurum Başsavcılığı’na göndermemek’, ‘sahte evrak düzenlemek’, ‘kameriye yaptırarak imar kirliliğine neden olmak’ gibi eylemlerden dolayı Yargıtay’da başlanmasına başlandı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi’ndeki davanın ilk duruşmasına, Erzurum Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cihaner katılamadı. Duruşmaya, Cihaner’in eşi Muteber Cihaner ve kardeşi Orhan Cihaner’in de aralarında bulunduğu akrabalarının yanı sıra, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ile çok sayıda dernek üyesi izledi. Daire Başkanı Ersan Ülker, Cihaner’in başka bir soruşturma kapsamında tutuklanması nedeniyle ifadesinin alınmadığını belirtti. Bu nedenle verdikleri ara kararın gereğinin yerine getirilmediğini belirtti. 

Yargıtay’da birleştirilsin
Duruşmada söz alan İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, müvekkili hakkında bakanlık müfettişlerinin hazırladıkları rapor üzerine açılan dava ile Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Ergenekon terör örgütü üyeliği suçlaması ile açılan dava dosyasının bağlantılı olduğunu savunarak, iki davanın Yargıtay’da birleştirilmesini talep etti. Cihaner hakkında Erzurum’da açılan davanın iddianamesinde görev suçu olarak sayılan fiillerin, örgüt suçu olarak gösterildiğini savunan Kazan, soruşturma safhasında Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın Cihaner’e yönelttiği soruları da eleştirerek “Müvekkilim hakkında hem Yargıtay’da hem Erzurum’da açılan davalarda İsmailağa Cemaati ve Gülen grubuna ilişkin yaptığı soruşturmalar suç sayılıyor. Müvekkilim savcılık görevini yapmakla suçlanıyor. Erzurum Özel Yetkili Savcılığı, Gülen soruşturmasının sorgulamasını,yargılamasını yapıyor” dedi.
Kazan, Cihaner’in Yargıtay’daki davasının duruşması öncesinde bazı gazetelerde yer alan haberlere göndermede bulunarak “Bize hocalarımız yargılamanın selameti açısından sosyal alarmın ne kadar tehlikeli olduğunu öğretti. Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin bu sosyal alarmı göz önünde bulunduracağını ve bu sosyal alarma karşı duracağını düşünüyorum” uyarısı yaptı.
Avukat Turgut Kazan, “Mahkemenizin bakmakta olduğu dava ile Erzurum’da açılan davanın irtibatlı olduğunu düşünüyoruz. Dava dosyaları istensin” dedi. Kazan’ın ardından söz alan Cihaner’in avukatlarından Asım Kılıç da “Muhtelif yerlere dosyalar gönderilirken, eksiklikler olduğunu saptadık o yüzden dosyanın aslının getirtilmesini, müvekkilinin sorgusunun da Yüksek Mahkeme’de yapılmasını istiyoruz” dedi.
Duruşmaya verilen aranın ardından kararı açıklayan Daire Başkanı Ülker, Cihaner’in ifadesinin alınması için gelecek duruşmada hazır bulundurulmasına, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava dosyasının aslının tüm ekleri ile birlikte ‘incelenmek üzere gelecek duruşmadan önce herhangi bir gecikmeye mahal vermeksizin’ istenmesine, Erzurum ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazı yazılarak, İsmailağa cemaati, Gülen grubu hakkında başlatılan soruşturmaların akıbetlerinin sorulmasına, birleştirme taleplerinin ise daha sonra değerlendirilmesine karar verdiklerini bildirdi. Duruşma, 14 Mayıs’a ertelendi.
Heyetin duruşmayı Mayıs ayına ertelenmesine Avukat Kazan “Daha bir ay var daha erken bir tarih olması mümkün değil mi” diye itiraz etti. Ancak Ülker heyetin bu yönde karar aldığını ifade etti. Cihaner’in örgüt üyeliği suçlamasıyla Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davanın ilk duruşması ise 4 Mayıs’ta yapılacak. 

Ergenekon mahkemesi de istedi
Cihaner’in dosyasını dün ayrıca Ergenekon davalarına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de incelemek üzere istedi. Tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz’in önceki duruşmalarda bu yönde talebi olmuştu. (Radikal)