Bugün Gazetesi'nden Metin Arslan'ın haberine göre; Uyuşturucu, hırsızlık, sahtecilik gibi suçlardaki artış Yargıtay’ın çalışma sistemini de değiştirdi. Hükümetin Yargıtay’ı kontrol altına almak için daire ve üye sayısını artırmasının ardından Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu yeniden belirlendi. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, 19 Ocak 2015 tarihli tasarıyla Yargıtay dairelerinin görevlerini yeniden belirledi.

Geçtiğimiz ay yayınlanan bölümü tasarısının ayrıntıları çarpıcı gerçeği ortaya koydu. Tasarıyla Balyoz, Askeri Casusluk ve Devrimci Karargah davalarına bakan 9. Ceza Dairesi’nin görev yeri değişikliği dikkat çekti. Bu dairenin görevi yeni kurulan 16. Ceza Dairesi’ne verildi.
Ancak dairelerin görevlerindeki değişiklik ise ayrıntılara yansıdı. Uyuşturucu ve hırsızlık suçlarının temyizine bakan dairelerin sayısı arttı.

HIRSIZLIK İKİYE KATLADI

TCK’daki hırsızlık suçlarına bakan dairelerin sayısı 2’den 4’e çıkarıldı. 2. Ceza Dairesi ile 13. Ceza Dairesi’nin baktığı bu suçlara, 17. ve 22. Ceza Daireleri de görevlendirildi.

Yargıtay’a 2006 yılında 15-20 bin civarında hırsızlık dosyası gelirken, 2014 yılında bu sayının 100 bin civarına yaklaştığı kaydedildi.

YARISI BU SUÇLARA BAKIYOR

Bu dairelere, gasp, yağma ve rüşvet gibi suçlara bakan daireler de eklendiğinde Yargıtay’ın 23 Ceza Dairesi’nin neredeyse yarıya yakını hırsızlık, yolsuzluk, rüşvet ve sahtecilik gibi suçlara bakmakla görevli bulunuyor. Yargıtay’daki iş ve sosyal güvenlik alanındaki davaların artışı da dikkat çekti. İş ve sosyal güvenlik alanındaki hak ihlalleriyle ilgili dava sayısının da her yıl yaklaşık yüzde 10-20 civarında arttığına dikkat çeken kaynaklar, bu davalara bakan daire sayısının da artacağını belirtiyor.

UYUŞTURUCUYA 3 BÖLÜM BAKACAK

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2011 yılına kadar uyuşturucu suçlarının yanı sıra binlerce karşılıksız çek suçlarının temyizine bakıyordu. 2011 yılının şubat ayında Yargıtay’da yapılan iş bölümü değişikliği ile uyuşturucu suçlarındaki artış gerekçe gösterilerek çek suçları 10. Ceza Dairesi’nden alınmıştı. Ancak uyuşturucu suçlarındaki artış nedeniyle dairenin iş yükü arttı. Yargıtay kaynakları, 10. Ceza Dairesi’ne hiç dosya gelmese bile en az 4 yıl boyunca incelemesi gereken dosya bulunduğunu belirtti. Daha önce terör ve örgütlü suçlara bakan 9. Ceza Dairesi, yeni kurulan 20. Ceza Dairesi, 10. Ceza Dairesi’yle birlikte uyuşturucu suçlarına bakmakla görevlendirildi.