Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, “batık bankacılar için” hortumcu sözü kullanmanın hakaret olmadığına hükmetti. Karar, bu konuda açılan bir çok davayı da etkileyecek.

“Hortum” sözü nedeniyle açılan davalarda emsal teşkil edecek olan karar, İnterbank’ın eski sahibi Cavit Çağlar’ın açtığı bir tazminat talepli dava nedeniyle alındı. Bursa’da yayın hayatını sürdüren Şehir Gazetesi, 2011 yılında yayınladığı bir haberde İntebank’ın eski patronu Cavit Çağlar’ın devletten milyarlarca dolar hortumladığını iddia etti. Çağlar da, gazete hakkında tazminat davası açtı. Bursa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, söz konusu ifadelerden dolayı Çağlar’ı haklı bularak, gazetenin 5 bin lira tazminat ödemesine hükmetti. Gazetenin avukatları ise karara itiraz etti.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, geçtiğimiz günlerde gazetenin itirazı ile ilgili davanın temyiz aşamasını sonuçlandırdı. Daire, hortumcu sözü nedeniyle açılan davada, bir hakaret unsuru bulunmadığını belirterek, tazminat kararının bozulmasını yönünde karar aldı. Daire kararında, bir çok davaya emsal oluşturacak bir gerekçe de sundu. 4. Hukuk Dairesi, “Yayınlanmasında kamu yararı bulunan gerçek ve güncel bir haberin ya da eleştirinin özle biçim arasında denge kurularak yayımlanması durumunda hukuka aykırılık ortadan kalkar ve artık basın sorumlu tutulamaz” değerlendirmesinde bulundu.

Daire ayrıca, borç ile nitelendirme arasında da bir uygun nedensellik bağının bulunması nedeniyle, dava konusu olan ifadelerin hakaret unsuru olmayacağını kaydetti.