Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Genel Başkanı Rıdvan Kaya ile Vakit Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve bir muhabirinin, ''Yargıtay 11. Ceza Dairesi üyeleri ile hakim Yılmaz Alp'e hakarete bulundukları ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettikleri'' iddiasıyla yargılanmalarına başlandı.

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Rıdvan Kaya, avukatı Mehmet Alagöz ve müşteki Yılmaz Alp'ın avukatı Dilek Yazan katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları Vakit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ahmet Can Karahasanoğlu ve muhabiri Kenan Kıran ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada savunmasını yapan Rıdvan Kaya, İslami kimlikli insan hakları derneği Özgür-Der'in genel başkanlığını yaptığını belirterek, ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturmada dernek olarak suçtan zarar gören durumunda bulunduklarını söyledi.

Kaya, bu nedenle soruşturma kapsamında tutuklanan kişilerin bir gecede serbest bırakılmasını eleştirdiğini kaydetti.

Dava konusu yazıda Yargıtay 11. Ceza Dairesinin İlhan Cihaner'in yargılandığı davada verdiği karara ilişkin eleştirilerinin de yer aldığını belirten Kaya, şunları söyledi:

''Yargıtayın bu dava karşısındaki tutumu Ceza Genel Kurulu üyelerinden İsmail Rüştü Cerit'in muhalif oyuyla da eleştirilmiştir. Yargıtayın kamuoyu nezdinde güven zedelenmesine uğradığı bizzat bu üye tarafından dile getirilmiştir. Dolayısıyla benim suça konu yayında belirtmiş olduğum hususlar bu eleştiriden daha ağır değildir. Ancak AİHM kararlarında da belirtildiği üzere eleştiriler sert, rahatsız edici, sarsıcı düzeyde olabilir. Bizzat Yargıtay'ın, başbakanın eleştirilmesi konusunda vermiş olduğu kararlar bu yöndedir. Yargıçlar kamu görevlisi olarak eleştirilebilir. Ben bu eleştiri hakkımı kullanarak gazeteye beyanatta bulundum. Suçsuzum, beraatımı istiyorum.''

Kaya, mahkemeye sunduğu 2 sayfalık savunma dilekçesinde de yaptığı açıklamanın odağında şahısların olmadığını, sistemin eleştirildiğini, bu nedenle hakaret suçunun oluşmayacağını savundu.

Müşteki Yılmaz Alp'ın avukatı Dilek Yazan ise sanığın savunmasını kabul etmediğini belirterek, söz konusu açıklamaların basın ve düşünce açıklama özgürlüğünü aştığını söyledi.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi üyeleri Hüseyin Eken, Ersan Ülker, Saniye Tarhan, Halit Baysoy ve Hüseyin Boyrazoğlu ile hakim Yılmaz Alp'in suçtan zarar görme ihtimalleri gözönüne alınarak davaya katılan olarak kabul edilmelerine karar veren hakim, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 19 Haziran 2010 tarihli Vakit gazetesinin 18. sayfasında yayımlanan Kenan Kıran imzalı haberde, Rıdvan Kaya'nın beyanlarının yer aldığı belirtiliyor.

Söz konusu haber ve yorumda, mağdurların ifa ettikleri kamu görev nedeniyle onur, şeref ve saygınlıklarına saldırıda bulunulduğu, suç tarihi itibariyle yazıya konu edilen soruşturma kovuşturmanın devam ettiği, yorumlanan kararların nihai olmadığına dikkat çekiliyor.

İddianamede, Rıdvan Kaya, Kenan Kıran ve Ahmet Can Karahasanoğlu'nun ''Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek'' ve ''Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevinden dolayı hakaret'' suçlarından 2 ile 7,5'ar yıl arasında hapis cezasına çaptırılmaları isteniyor. 



AA