Yargıtay, belde sakinlerinin müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan belediyenin borcu olmasına rağmen belediye başkanının makam aracı kullanmasının yasalara aykırı olduğuna, ayrıca bu durumun kamu vicdanını da rahatsız edeceğine karar verdi.

İstanbul’da belediyeden alacaklı olan kişinin, makam aracına haciz koydurduğu belediye başkanı İstanbul 24. İcra Hukuk Mahkemesi’ne müracaat etti. Başkan,  Belediye Kanunu’nun 15/son maddesindeki, “Belediyenin kamu hizmetinde fiilen kullanılan malları ile belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim, harç gelirleri haczedilemez” hükmü gereğince makam aracının üzerindeki haczin kaldırılmasını istedi. Mahkeme, aracın üzerindeki haczi kaldırdı. Ancak alacaklının avukatı bu karara karşı Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı.

YASAYA AYKIRI, VİCDANA SIĞMAZ
Bir aracın makam aracı olarak kullanılmasının onun fiilen kamu hizmetinde kullanıldığı anlamına gelmeyeceğine işaret edilen kararda, kamu hizmetinin yürütülebilmesi için belediye başkanının makam aracının bulunmasının gerekmeyeceği vurgulandı. Kararda, “Belde sakinlerinin müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olan belediyenin borcu varken, belediye başkanının makam aracı kullanmasının Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırılık oluşturabileceği gibi kamu vicdanını da rahatsız edecektir.” denildi.

YASADA BAŞKANA MAKAM  ARACI YOK
Belediye başkanı yasa uyarınca kendisine makam aracı tahsis edilecekler arasında yer almadığı hatırlatıldı. 237 Sayılı Taşıt Kanunu’nun 4.maddesinde kimlere makam aracı verileceği düzenlendiğine dikkat çeken Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, belediye başkanı anılan yasa uyarınca kendisine makam aracı tahsis edilecekler arasında yer almadığına vurgu yaptı. Belediye başkanının makam aracının haczedilmesinde yasaya aykırılık bulunmadığına hükmeden Yargıtay, makam aracının haczedilemeyeceğine kanaat getiren yerel mahkeme kararını bozdu.

KİMLERE MAKAM ARACI  VERİLİYOR?
237 Sayılı Taşıt Kanunu’na göre, emirlerine ve zatlarına makam aracı tahsis edilecek devlet büyükleri şöyle: “TBMM Başkanı, TBMM Başkanlık Divanı Üyeleri, Komisyon Başkanları ve Gurup Başkanvekilleri, Cumhurbaşkanlığı, Başbakan, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Kumandanları, Elçilikler ve daimi delegelikler (Yurt dışında bulundukları sürece), Daimi askeri temsilcilikler Başkanlıkları, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri, Anayasa Mahkemesi Başkanı, İl Valileri. Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Sayıştay Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başkanın sözcüsü, HSYK Başkanı.” Taşıt Kanunu’nun 4. maddesine göre Başbakanlık Müsteşarlıkları, Rektörler, Diyanet İşleri Başkanı, Askeri Yargıtay Başsavcısı, Genel Kurmay 2. Başkanı ve kuvvet komutanlarına araç tahsis ediliyor. Generallerin yanı sıra bakanlık müsteşarları ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile Ankara, İstanbul, İzmir Emniyet müdürleri ve kaymakamlara makam aracı tahsis ediliyor.