Ayşegül USTA

İSTANBUL - Sekizinci Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal’ın babasına yönelik suikast girişimiyle ilgili bazı gazetelere yaptığı açıklamaları ihbar kabul eden İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali, soruşturma başlattı. Hakan Karaali’nin Ahmet Özal ve MGK eski Genel Sekreteri Sabri Yirmibeşoğlu’nu ifadeye çağıracağı öğrenildi.

KONGREDE ELİNDEN YARALANAMIŞTI
18 haziran 1988’de Anavatan Partisi’nin olağan genel kongresinde Turgut Özal konuşma yapmak için kürsüye çıktıktan bir süre sonra Kartal Demirağ, iki kez ateş etmiş, kurşun Özal’ın önünde bulunan mikrofonun ayağından sekip sağ el başparmağını yaralamıştı. Olay sırasında yaralanan Turgut Özal, yaralı halde kürsüden, "Bilhassa belirtmek istiyorum; Allah’ın verdiği canı, O’ndan başka alacak yoktur, biz de o’na teslim olmuşuzdur"demişti.

Ahmet Özal, bazı gazetelere yaptığı açıklamada, babasına 1988’de düzenlenen başarısız suikastın arkasındaki isimlerin çok kısa sürede tespit edildiğini ve bunları kendisine söylediğini anlatarak şunları söylemişti: "Babam ‘ülke karışmasın’ diye bu isimleri açıklamadı. Bunlardan biri de MGK Genel Sekreteri Sabri Yirmibeşoğlu’ydu. Bu isimlerin hepsi Emniyet ve MİT’in arşivlerinde var. Arşivler açılsın. Ölümüyle ilgili değil ama eğer arşivler açılırsa babama suikast olayı ile Ergenekon bağlantıları görülecektir. Ölümüyle suikastın birlikte araştırılması gerekir. Çünkü Kartal Demirağ diye bir adam çıkıyor ve 2 sene hapis yiyor, kayboluyor. Babam öldüğü gün Kartal Demirağ gelip dua edip ağladı." (dha)

Rakamlarla 12 Eylül darbesi