Uluslararası Yükseköğretim Kongresi'ni protesto etmek isteyen öğrenci grupları sabahın erken saatlerinden itibaren Beşiktaş ve Dolmabahçe meydanlarında toplandı. Öğrenci gruplarının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı kongreyi protesto edeceği ihbarını alan polis ekipleri otele çıkan tüm yollarda barikatlar kurarak geniş güvenlik önlemleri aldı.

Gruplar, Kadırgalar Caddesi üzerinden Swis Otel'e doğru saat 10.00'da yürüyüşe geçti. Bir süre sonra öğrencilerin önü çevik kuvvet ekiplerince kesildi. YÖK'ü ve hükümeti protesto eden pankartlar açan öğrenciler ile polis müdürleri arasında bir süre pazarlık yaşandı. Polisin ısrarlı tutumu üzerine öğrenciler, çevik kuvvet bariyeri önünde basın açıklamaları yaptı. Açıklamaların ardından bazı öğrenci grupları dağılırken aralarında Genç-Sen'in de bulunduğu yaklaşık 150 kişilik grup polise taş ve flama sopalarıyla saldırdı.

Polis bunun üzerine öğrencilere gaz ve tazyikli su sıkarak müdahale etti. İnönü Stadyumu'nun da bulunduğu Kadırgalar Caddesi üzerinde öğrenciler polise taş atarak karşılık verdi. TOMA aracından sıkılan tazyikli su karşısında öğrencilerin pankartları açarak sudan korunmaya çalıştıkları gözlendi. Dolmabahçe Sarayı'na doğru kaçan öğrenciler buradan Kabataş istikametine doğru gitti. Grubun arkasından giden çevik kuvvet cadde boyunca gaz atarak öğrencileri dağıtmaya çalıştı.

BU arada atılan gazlardan Dolmabahçe Sarayı'nı ziyarete gelen minik öğrenciler ile turistlerin etkilendikleri gözlendi. Çığlık çığlığa kalan öğrenciler öğretmenlerine sarılırken bazı turistler gazdan etkilenip fenalık geçirdi.

Olaylar sonunda 7'si kadın 10 kişi gözaltına alındı. Müdahale sırasında yaralanan öğrenci ve polisler Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilerek tedavi altına alındı.


Cihan