Adli ve idari yargı hâkim ve savcıları ile Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkan ve üyelerine dizüstü bilgisayar verilmesi hakkında yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Adli ve idari yargı hâkim ve savcıları ile Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkan ve üyelerine dizüstü bilgisayar verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hakimler ve Savcılar Kanununa göre hazırlanan yönetmeliğe göre, hâkim ve savcılara görev yaptıkları kurumları tarafından, görevlerinde kullanmak üzere zatî demirbaş olarak bir adet dizüstü bilgisayar verilebilecek.
Yönetmeliğe göre, dizüstü bilgisayarın kullanıcıya tesliminden itibaren en az 5 yıl geçtikten sonra, kurumları tarafından uygun görülmesi halinde, kullanıcılara aynı şartlarla yeniden bilgisayar verilebilecek.
Bu durumda önceki dizüstü bilgisayarlar, Taşınır Mal Yönetmeliğinin 27'nci maddesinin birinci fıkrası hükmüne göre ve olağan fire olarak değerlendirilmek suretiyle demirbaş kayıtlarından terkin edilerek kullanıcısına bırakılacak.

-MESLEKTEN AYRILANLARIN BİLGİSAYARI GERİ ALINACAK-

Dizüstü bilgisayarın kullanıcıya teslim tarihinden itibaren terkin işlemleri yapılmadan istifa eden, görevine son verilen veya meslekten ayrılanlara verilen dizüstü bilgisayarlar, bütün donanım ve aparatları ile birlikte sağlam olarak geri alınacak ve eksik donanım ya da aparat olduğunda, bunların rayiç bedeli ilgiliden tahsil edilecek.
Dizüstü bilgisayarın kullanıcıya teslim tarihinden itibaren terkin işlemleri yapılmadan yüksek mahkeme üyeliğine seçilenlerden dizüstü bilgisayar ile aparat ve donanımları geri alınamayacak. Yüksek mahkeme üyeliği haricindeki bir görevle başka bir kuruma geçenlerden ise bilgisayarlar geri alınabilecek.
Vefat ve emeklilik halinde süreye bakılmaksızın dizüstü bilgisayar geri alınamayacak. Ancak ölüm halinde görevle ilgili gizlilik değeri taşıyan bilgi ve belge bulunabileceği göz önünde tutularak bu bilgi ve belgeler kurumları tarafından en kısa sürede silinmesi gerekecek.
Hâkim ve savcılara görevlerinde kullanmak üzere verilen dizüstü bilgisayarlardan görevin fiilen ifasında kullanılmadığı tespit edilenler ise geri alınacak.
Dizüstü bilgisayarın, kullanıcıya teslimi tarihinden terkin işlemi yapılıncaya kadar bakım onarım ve idamesi ile bunlar için gerekli olan sarf malzemeleri ilgili kurum tarafından karşılanacak.
Kullanıcının kasıt, kusur, ihmal, tedbirsizlik veya dikkatsizliğinden kaynaklanan arıza ve hasarlar kullanıcısı tarafından giderilecek. Ancak dizüstü bilgisayarın tamirinin mümkün ya da ekonomik olmaması durumunda, bu dizüstü bilgisayarın rayiç değeri kullanıcıdan tahsil edilir ve yeni bir dizüstü bilgisayar verilebilecek.

-YÜKSEK YARGIYA DA DİZÜSTÜ-

Öte yandan, daha önce sadece adli ve idari yargı hakim ve savcılarına bilgisayar veriliyordu. Bugün yayımlanan yönetmeliğe göre ise artık yüksek yargı mensupları da bilgisayar olanağından yararlanabilecekler.(ANKA)
(EÖ/ÖMR)