İlyas AKENGİN / DİYARBAKIR (AHT)

Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılmasına neden olarak gösterdiği kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Sedat Yurttaş ile Mehmet Zeki Doğrul haklarında "Siyasi Partiler Kanunu'na Muhalefet Etmek" gerekçesiyle açılan davayla ilgili ifade verdi. Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde talimatla ifade veren Zana, siyasi yasaklı olduğunu bildiği için DTP'nin kuruluş aşamasında yer almadığını ve üye olmadığını savunarak, bu nedenle Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın hukuk dışı olduğunu iddia etti.

Anayasa Mahkemesi, Aralık 2009'da DTP'nin "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı haline geldiğinin anlaşıldığı" gerekçesiyle Siyasi Partiler Kanunu gereğince kapatılmasına karar verdi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk'un milletvekilliğini düşüren kararda aralarında Türk'ün yanı sıra kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Sedat Yurttaş ile Selim Sadak'ın da bulunduğu 31 DTP üyesine siyaset yasağı getirmişti. Yüksek Mahkeme, siyaset yasağı getirdiği ve kapatmaya neden olarak gösterdiği 31 kişi hakkında da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet etmek suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan davayla ilgili Leyla Zana, Sedat Yurttaş ile Mehmet Zeki Doğrul, Diyarbakır'da talimatla ifade verdi.

"ÜYE DEĞİLİM"
Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde ifade veren Leyla Zana, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı hukuk dışı bulduğunu savunarak, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar yasadışı bir karardır. Ben ne DTP'nin üyesi ne de kurucular arasında yer aldım. Çünkü siyasi yasaklıydım. Kuruluş aşamasında kendi hukuki durumumu biliyordum, buna rağmen partinin kapanma sebebi olarak benim faaliyetlerim gösterilmiş ve yazılmıştır. Benim görüşlerimin parti ile bağlayıcılığı yoktur. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar hukuk dışı bir karardır. Mevcut anayasaya göre bizim varlığımız bile suçtur, Kürt olarak Anayasa da almıyorum. Suç işlediğime inanmıyorum. Özgürlük, barış ve demokrasi mücadelesinde görüşlerimi kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğim. Atılı suçlardan beraatımı istiyorum" dedi.

Mehmet Zeki Doğrul, Anayasa Mahkemesi'nin kapatmaya gerekçe gösterdiği faaliyetleri ile ilgili Bingöl'de açılan davalarda beraat ettiğini öne sürerek, kararların Bingöl'den istenmesini talep etti.