Duruşmaya, tutuklu sanıklar Salih Gürler, Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım ile birlikte bu davadan tutuksuz yargılanan Bülent Varol Aral katıldı.

Mahkeme Başkanı Eray Gürtekin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gönderdiği Hrant Dink davası iddianamesinin mahkeme dosyasına ulaştığını ifade etti.

Gürtekin, sanık ve müdahil avukatların taleplerini aldıktan sonra sanıkların taleplerini sordu.

Söz alan Bülent Varol Aral, kendisine yöneltilen suçlamaların organize bir şekilde hazırlandığını iddia ederek, "Veli Küçük ve ekibi tarafından azırlanmış bir organizasyondur" dedi.

Mahkeme Başkanı Gürtekin'in "Veli Küçük neden seninle uğraşsın?" şeklindeki sorusuna, "Daha önceki celselerde belirttiğim gibi, DTP'nin basılması olayını engellediğim için benimle uğraşıyorlar" şeklinde karşılık verdi. Duruşma salonunda, sanıklardan Emre Günaydın ile Varol Bülent Aral arasında kısa süreli sözlü sataşma yaşandı. Mahkeme başkanının uyarısı üzerine her iki sanık da sözlü sataşmaya son verdi.

Öte yandan, bu davada tanıklık etmek isteyenlerin dilekçelerinin mahkemeye ulaştığını belirten Eray Gürtekin, medyada görünmek isteyen bazı kişilerin de dilekçe gönderdiğini belirterek, "Görülen dava ile ilgili hiç bir alakası bulunamadı. Medyada nam salmak isteyenler, dilekçe gönderiyorlar" dedi.

"Kafes Eylem Planı" dava dosyası beklenecek

Duruşmaya verilen kısa aranın ardından ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, müdahil ve sanık avukatlarının taleplerini değerlendirdi.

Mahkemeye dilekçe göndererek tanıklık etmek istediklerini belirten iki hükümlünün tanıklıklarının daha sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme heyeti, "Kafes Eylem Planı" davasının dosya eklerinin beklenmesini kararlaştırdı.

Sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesi yönünde karar veren mahkeme, duruşmayı 20 Ağustosa erteledi.

Duruşma sonrasında gazetecilere açıklama yapan müdahil avukat Murat Dinçer, duruşmada dosyadaki eksikliklerin tamamlanmasının görüşüldüğünü ifade ederek, müdahil avukatlar olarak, kamuoyunun vicdanında herkesi tatmin edecek bir biçimde kararın çıkmasını önemsediklerini söyledi.

Dinçer, "Duruşma dosyasındaki eksiklerin tamamlanması görüşülüyor. 'Kafes' diye bilinen davayla bu davanın ilişkisinin kurulup kurulmaması açısından önemli. Tanıklık etmek isteyen sanıklarla ilgili talepler var. Bunlar tamamlanmaya çalışılıyor. Kafes davasıyla bu dosyanın ilgisinin kurulmasını biz de son derece önemli buluyoruz. Biz, kamuoyunun vicdanında herkesi tatmin edecek bir biçimde kararın çıkmasını önemsiyoruz" dedi.

Olayın gelişimi

Malatya'da 18 Nisan 2007'de Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı.

Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezindeki tedavinin ardından tutuklanmıştı.

Tutuklu sanık Emre Günaydın'ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde Cumhuriyet savcısına verdiği ifadenin ardından olayı azmettirdikleri gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki tutuklanmıştı.

Yelki, 22 Mayıs 2009, Aral 20 Ağustos 2009'daki duruşmalarda tahliye edilmişti.



Cnn Türk