Yeşim Eraslan- Yargıtay, bir tazminat davasında kocası ölen ve çocukları bulunan kadının evlenebilme olasılığını tartıştı. 41-50 yaş aralığındaki dul kadının evlenme şansının yüzde 2 olduğuna dikkat çekilen davada, 49 yaşındaki dul ve çocuklu kadının evlenme şansının bulunmadığı sonucuna varıldı.
Sağlık Müdürlüğü'ne ait, Turgut E.'in kullandığı ambulans, Gazi Devlet Hastanesi'nden Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne hasta naklederken, Atakent Beldesi'nde, bir otomobilin devirdiği elektrik direğine çarpmamak için direksiyonu kırınca, başka bir elektrik direğine çarptı. Kazada ağır yaralanan ambulans sürücüsü, kaldırıldığı OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Evli ve 3 çocuk babası olan Turgut E.'nin eşi, trafik kazasına neden olan kişi ve sigorta şirketi hakkında, destekten yoksun kalma zararının karşılanması için maddi ve manevi tazminat davası açtı.

-KADIN DÖNER SERMAYEDEN DE YOKSUN KALDI-

Davaya bakan Samsun 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davacı eş için 88 bin 344 TL, üç çocuğu için de toplam 33 bin 351 TL maddi, toplam 30 bin TL'de manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme, bu miktarın 50 bin TL'sinden sigorta şirketini, kalan kısmından da trafik kazasına sebep veren otobüsün sürücüsü ve şirketini sorumlu tuttu.
Mahkeme kararında ayrıca, kadının ölen eşinin aktif dönem ve emekli dönemindeki gelirlerinden yoksun kaldığına ve yaşı ile çocuk sayısına göre evlenme şansının bulunmadığını belirterek, destekten yoksun kalma tazminatının bu durumlar gözetilerek belirlendiğine ve tazminat miktarında indirime gidilmediğine dikkat çekti. Kararda, ölen kocanın aylık maaşı dışında, çalıştığı kurumdan aldığı döner sermaye gelirlerini de kadının yoksun kaldığı gelir olarak değerlendirdi.

-DAİREDEN "DUL KADININ EVLENME İHTİMALİ VAR" İNDİRİMİ-

Karara itiraz edilence dosya Yargıtay'ın gündemine geldi. Temyiz talebini kabul eden Yargıtay 4. Hukuk Dairesi davacı kadının yaşı, çocuk sayısı ve ülke koşulları gözetildiğinde yeniden evlenme şansı bulunduğu gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, tazminatta kadının evlenme şansı oranında indirim yapılması gerektiğine dikkat çekti. Daire, döner sermaye gelirinin de destekten yoksun kalma zararı içinde hesaplanmasını hukuka uygun bulmadı ve bu gelirinin aylık maaş gibi değerlendirilmesini bozma gerekçesi olarak gördü.

-41-50 YAŞ ARALIĞINDAKİ DUL EŞİN EVLENME ŞANSININ YÜZDE 2-

Yerel mahkeme 4. Hukuk Dairesi'nin bozma kararına uymayarak direnince dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul, destekten yoksun kalan eşin, yeniden evlenme olasılığının hesaplanarak tazminatta indirim yapılmasının hukuka uygun olacağına, dul eşin yeniden evlenme şansının belirlenmesinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) kullandığı tablodan yararlanılması gerektiğini kaydetti. Söz konusu tabloya göre 41-50 yaş aralığındaki dul eşin evlenme şansının yüzde 2, 18 yaşından küçük her bir çocuk için evlenme şansından yüzde 5 indirim yapılmasının ifade edildiği Kurul kararında şu değerlendirmeye yer verildi:
"Davacı dul eşin dava tarihindeki yaşı, çocuk sayısı, AYİM tablosu, sosyal ve ekonomik durumu ile ülke ve yöre koşulları dikkate alındığında, yeniden evlenme şansının bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Dul eşin yeniden evlenme şansının bulunmadığı gerekçesiyle tazminattan bir indirime gidilmesine yer olmadığına ilişkin direnme usul ve yasaya uygun bulunmuştur."

-DÖNER SERMAYE GELİRDE ARTIŞ SAĞLAR-

Davacı dul eşin yeniden evlenme şansının bulunmadığına ilişkin kısmın oy birliğiyle onadığı kararda, döner sermaye gelirinin ölen kişinin mal varlığında artış sağlayacağı, bu kişinin ölümüyle mal varlığındaki artışın engellendiği belirtildi. Kararda, "Döner sermaye gelirinin murisin gelirine eklenerek, destekten yoksun kalma zararının hesaplanmasında usul ve yasaya aykırı bir yön olmayıp, bu kısma ilişkin direnme kararının onanması gerekir" denildi. Kurul, destekten yoksun kalma tazminatı hesabında döner sermaye gelirinin de dikkate alınması gerektiğine ilişkin kısmı ise oy çokluğuyla onadı. Davalı sigorta şirketi ve otobüs firmasının onama kararlarına karşı yaptığı karar düzeltme talepleri de reddedildi.(ANKA)
(YE/ÖMR)