Anayasa Mahkemesi, ekonomik krizle ilgili önlemleri içeren 5838 sayılı Kanun'da, Organize Sanayi Bölgelerinin bulunduğu alanlardaki mera vasıflı taşınmazlara ilişkin hükmün bir kısmını iptal etti.

CHP, 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 22. maddesiyle, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nun geçici 7. maddesine eklenen fıkranın "... mülkiyete yönelik Hazinece dava açılmaz, açılmış davalardan vazgeçilir, açılan davalar sonucunda bu taşınmazların mera olarak sınırlandırılmasına ve özel sicile yazılmasına dair verilen ve kesinleşen mahkeme kararları uygulanmaz ve bu kararlar uyarınca tapu kütüklerine konulan şerhler terkin edilir" bölümü ile 32. maddesinin (17) numaralı fıkrasının 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un "sit alanlarında kalan taşınmaz mallar" başlıklı 6. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Başvuruyu esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, 22. maddesiyle 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nun Geçici 7. maddesine eklenen fıkranın "... mülkiyete yönelik Hazinece dava açılmaz, açılmış davalardan vazgeçilir açılan davalar sonucunda bu taşınmazların mera olarak sınırlandırılmasına ve özel sicile yazılmasına dair verilen ve kesinleşen mahkeme kararları uygulanmaz ve bu kararlar uyarınca tapu kütüklerine konulan şerhler terkin edilir" bölümünü Anayasa'ya aykırı bularak yürürlüğünü durdurdu ve iptal etti. Yüksek Mahkeme, aynı kanunun 32. maddesinin (17) numaralı fıkrasının 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un "6. maddesi yürürlükten aldırılmıştır" hükmünü içeren (b) bendine ilişkin iptal istemini ise reddetti.

-İPTAL EDİLEN HÜKÜM-

Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'ya aykırı bularak iptal ettiği kanun hükmü ise şöyle:
"MADDE 22- 12.4.2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Kanunu'nun geçici 7. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. "1.1.2005 tarihinden önce kesinleşen imar planlarında küçük sanayi sitesi olarak ayrılan veya aynı tarihten önce, Bakanlık tarafından onaylanan ve yatırım programına alınan OSB'lerin bulunduğu alanlardaki mera vasıflı taşınmazlar hakkında; ilgili kamu idarelerince daha önce yapılan kamulaştırma ve diğer işlemler, tezyidi bedel dâhil kamulaştırma, faiz ve diğer bedellerin ödenmesi kaydıyla geçerli kabul edilir, bu işlemlere dayanılarak ilgili gerçek ve tüzel kişiler adına tapuda yapılan tesciller korunur, mülkiyete yönelik Hazinece dava açılmaz, açılmış davalardan vazgeçilir, açılan davalar sonucunda bu taşınmazların mera olarak sınırlandırılmasına ve özel sicile yazılmasına dair verilen ve kesinleşen mahkeme kararları uygulanmaz ve bu kararlar uyarınca tapu kütüklerine konulan şerhler terkin edilir."(ANKA)
(YE/ÖMR)