Anayasa Mahkemesi kararıyla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) mahkeme kararı olmaksızın internet sitelerine erişimi engelleme yetkisini iptal eden kararın gerekçesi 1 Ocak'ta yayımlandı.

Torba kanunla yapılan değişiklikle TİB'e millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gibi hallerde internet sitelerine gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mahkeme kararı olmaksızın 4 saat içinde erişimi engelleme yetkisi veriliyordu.

Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararında, "milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi" ibarelerine dayanarak temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması sonucu doğuran erişimin engellenmesi yetkisinin TİB'e verilmesinin Anayasaya aykırılık oluşturduğunu bildirdi.

Mahkeme ayrıca, özelleştirme kararının üzerinden beş yıl geçtikten sonra mahkemelerin özelleştirmenin iptali yönünde verdiği kararların uygulanmayacağını düzenleyen hükmü iptal etti.

Yüksek mahkeme, görevden alınan memurların iki yıl göreve iade edilmemesi düzenlemesini de iptal ederek yürürlüğünü durdurdu.

Göreve iade kararlarını uygulamayanlara karşı dava açılmayacağını düzenleyen yasa maddesi de Anayasa Mahkemesi’nin iptal ve yürürlüğünü hükümler arasında yer alıyor.

Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması amacıyla internete erişimin engellenmesinin gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, erişimin TİB başkanının talimatıyla yapılmasına yönelik AYM'nin iptal ettiği düzenlemenin değiştirilerek söz konusu yetkinin Başbakan veya ilgili bakana verilmesini öngören yasa teklifi üzerinde çalıştıklarını söylemişti..