Anayasa Mahkemesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) elektronik haberleşme sektörüyle ilgili kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veren kanun hükmünü iptal etti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun söz konusu düzenlemeyi içeren 51. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Başvuruyu esastan inceleyen Yüksek Mahkeme, Kanun'un bu maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline hükmetti.

İptal hükmü, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

"TÜRKİYE DERHAL KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI YASASINI ÇIKARMALI"
 
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Anayasa Mahkemesi'nin BTK'ye yetki veren kanun maddesini iptalinin çok doğru bir karar olduğunu belirterek,  kişisel verilerin Anayasa ile güvence altına alınmış olan kişisel özgürlükler kapsamında olduğunu vurguladı. Ancak böyle kişisel verilerin korunması konusunda Türkiye'nin hala bir kanun çıkaramadığına dikkat çeken Aksünger, "Böylesine önemli bir konu yönetmelikle düzenleniyor. Mahkemenin bu kararından sonra derhal kişisel verilerin korunmasına yönelik bir temel kanun çıkarmamız gerekiyor" dedi.
 
Kişisel verilerin korunması konusunda BTK ve TİB gibi güvensiz iki kuruma yetki verilmesinin yanlış olduğunu savunan Aksünger, "Güvensizler çünkü denetime açık değiller. Ortada bir kanun yok, yönetmelikle bu işi yapıyorlar. Türkiye'de kamu kurumlarının hepsi iktidarın tahakkümü altında ve iktidarın başının iki dudağının arasında iş yapıyorlar. BTK ve TİB de vatandaşın güveneceği bir yper değil. Sokaktaki simitçi bile özel telefon konuşmasının dinlendiğini düşünüyorsa, ortada ciddi bir sorun var demektir. Kaldı ki AB de yatırımcılar ve girişimciler de kişisel verilerin korunması konusundaki eksikliklerin giderilmesi için Türkiye'ye sık sık eleştiri yöneltiyorlar ve düzenleme yapılması için zorluyorlar" diye konuştu. 

>> AYM'den HSYK Kanununa kısmi iptal